eur:
394.12
usd:
370.25
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Nyilvántartásba vette az első jelölőszervezeteket az áprilisi országgyűlési választásra az NVB - a nap hírei

Minden ötödik körzetben új jelöltet indít a Fidesz-KDNP az áprilisi választásokon. Nem kapott bizalmat Andrej Babis kisebbségi kormánya Csehországban.

Nyilvántartásba vette az első jelölőszervezeteket az áprilisi országgyűlési választásra a Nemzeti Választási Bizottság, eddig nyolc szervezet került nyilvántartásba, a parlamenti pártok közül az Együtt és az MSZP. A szervezetek folyamatosan juttatják el kérelmeiket a testülethez. Országos listát az a párt állíthat, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban, legalább 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. Országos nemzetiségi önkormányzat nemzetiségi listát állíthat. Az országos listákat március 6-ig kell bejelenteni.

Döntött a Fidesz országos választmánya az áprilisi parlamenti választás kormánypárti egyéni képviselőjelöltjeinek névsoráról. 2014-hez képest a körzetek mintegy ötödében indít új jelöltet a Fidesz-KDNP-pártszövetség. Budapesten a belvárosi, 1. számú választókerületben Rogán Antal helyett a KDNP-s Hollik István indul, míg a 12. és a 2. kerületet, illetve a 11. kerület egy részét magában foglaló körzetben, ahol eddig Fónagy János volt a képviselő, Gulyás Gergely lesz a jelölt. Nem indul viszont egyéni képviselőjelöltként Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Karcagon, Nyíregyházán pedig az egyik jelölt Szabó Tünde sportért felelős államtitkár lesz.

Az uniós tagállamok közül Magyarországot tartja a legkevésbé demokratikusnak legújabb jelentésében a Freedom House, de még szabad országként tartja számon. A washingtoni központú jogvédő szervezet szerint Magyarország 76-ról 72 pontra rontott a korábbiakhoz képest a 100 fokozatú listán. Globális felmérésében a Freedom House úgy véli: az utóbbi több mint 10 évben tavaly szenvedték a legnagyobb csorbát a politikai és a polgári jogok a világban. Kovács Zoltán kormányszóvivő úgy reagált: politikailag motivált és elfogult a Soros Györgyhöz köthető amerikai központú szervezet jelentése.

Idén is lehet igényelni az első házasok adókedvezményét - mondta a családügyi államtitkár. Novák Katalin közölte, a havi ötezer forintos, két évig járó kedvezményt akkor lehet igénybe venni, ha legalább az egyik fél az első házasságát köti, az igénylésnek azonban nincs felső korhatára. A friss házasok 2015 óta élhetnek a lehetőséggel, amelynek köszönhetően két év alatt 120 ezer forintot tudnak megspórolni.

Csaknem 3 milliárd forintból újulnak meg hat erdőgazdaságban a turistaházak a következő két évben - mondta az InfoRádiónak a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor közölte: valamennyi beruházás az Országos Kéktúra útvonala mentén helyezkedik el. A 2,9 milliárd forinti értékű fejlesztések 12 turistaházat érintenek.

A tervek szerint május elsején megkezdi működését az országos jégkár-elhárítási rendszer - erősítette meg az InfoRádiónak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Győrffy Balázs elmondta: a vidékfejlesztési programban elnyert támogatás alapján napokon belül megkezdődik a szakemberek kiképzése. Hozzátette: az új lehetőséggel minden évben 50 milliárd forint kár előzhető meg. A Jéger nevű rendszer 1,8 milliárd forintért épül ki.

Nem szavazott bizalmat a cseh parlament alsóháza Andrej Babis kisebbségi kormányának. Az eredmény nem meglepetés, mert a kormányzó ANO mozgalom képviselőit kivéve, a további nyolc parlamenti párt már korábban bejelentette, hogy nem fogja támogatni a kabinetet. A kormányfő már a múlt héten közölte: ha a kabinet nem kap bizalmat, január 17-én benyújtja lemondását. A cseh miniszterelnök ellen büntetőjogi eljárás indult mert a gyanú szerint európai uniós támogatásokkal élt vissza.

Romániában Viorica Dancila európai parlamenti képviselőt jelöli miniszterelnöknek a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párt. A poszt Mihai Tudose hétfői lemondásával üresedett meg. A mérnöki végzettségű, 54 éves Viorica Dancila 2015 óta vezeti a szociáldemokraták nőszervezetét, 2009 óta tagja az Európai Parlamentnek. Kinevezése esetén ő lehet Románia első női miniszterelnöke.

Franciaország nem hagyja, hogy újjáépüljön a Nagy-Britanniába átjutni próbáló migránsok sátortábora Calais-ban - erősítette meg az észak-franciaországi városban az államfő. Emmanuel Macron bírálta az európai menekültpolitika ellentmondásait és a migránsok számára zsákutcának nevezve a La Manche csatornát. Az előző francia kormány másfél évvel ezelőtt csaknem 8 ezer migránst szállított el több száz vidéki befogadó központba, jelenleg mintegy 400 migráns van még a kikötővárosban.

Házfalnak rohant egy iskolabusz a németországi Eberbach városában, a balesetben legalább 37 gyerek megsérült, többen súlyosan. A busz egy kanyarban sodródott ki. A zsúfolásig megtelt jármű több autónak ütközött, majd a falnak hajtott. A buszon kilenc és tizenöt év közötti gyerekek utaztak. A súlyos sérültek a német rendőrség adatai szerint a jármű elején ültek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×