eur:
392.51
usd:
367.55
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Januártól alkalmazzák a cukrosbácsistopot

Csaknem félmilliárd forintot fordít a kormány egy központi oktatási program keretében mintegy 2500 nevelőszülő képzésére, továbbképzésére - mondta Czibere Károly az első vizsgázók tanúsítványainak átadásakor.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára elmondta: a nevelőszülői hálózat fejlesztése érdekében két másik programban még hozzávetőlegesen kétmilliárd forintot biztosítanak az érintetteknek. A nevelőszülőknek fejlesztő és háztartási eszközök beszerzésére 1,2 milliárd forintot, a felnőtté váló neveltek életkezdési esélyeinek javítására, az "elkallódás veszélyének minimalizálására" pedig további 800 millió forintot fordítanak - jelezte a politikus.

A gyermekvédelmi rendszer megújítását szolgálja a nevelőszülők részére kidolgozott, tavaly tavasszal indított központi oktatási program. A 240 órás, kilenc hónapon át tartó, a résztvevők számára ingyenes első képzések tavaly decemberben zárultak le – közölte.

Januárban a szakmai körökben cukrosbácsistopként emlegetett alkalmassági eljárás is életbe lépett. Mint ismert, ősszel emeltek vádat pedofíliagyanú miatt a bicskei gyermekotthon egykori vezetője ellen. A hasonló ügyek kiszűrése miatt ettől az évtől nyomon követhető a gyermekvédelmi intézmények vezetőinek és a nevelőszülőknek a tevékenysége. A cukrosbácsistopként elhíresült eljárás során gyermekvédelmi szakellátási intézmény, javítóintézet vezetői kinevezésekor a fenntartónak meg kell győződnie az érintett személy vezetői alkalmasságáról. A Magyar Idők értesülései szerint a protokollba beletartozik az előző munkáltatónál való lekérdezés, ismételt kinevezésnél pedig megkérdezik a gyámokat és a gyerekjogi képviselőket arról, hogyan bánt a vezető a gyerekekkel.

Az ellenőrzéshez a polgármester véleményét és az intézményben zajló ombudsmani, ügyészségi vizsgálatok eredményét is figyelembe veszik. A nevelőszülőnek már a hálózathoz belépés előtt nyilatkoznia kell, dolgozott-e korábban nevelőszülőként, s a hálózatnak ellenőriznie kell a korábbi foglalkoztatónál, hogy onnan miért távozott. Ezzel csökkenthető annak esélye, hogy aki egyszer már alkalmatlannak bizonyult, az újra nevelőszülő lehessen bárhol máshol az országban.

Czibere Károly arra is kitért, hogy az ország keleti felén "jelentősen fejlettebb" a nevelőszülői hálózat, szemben a budapesti vagy nyugat-magyarországi régiókkal, ezért elsősorban ezeken a területeken van szükség a hálózat bővítésére.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×