eur:
395.34
usd:
366.36
bux:
65453.91
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Megegyezett az MSZP és a DK, Karácsony Gergely szerepe kérdéses

Megegyezett az MSZP és a DK, Karácsony Gergely szerepe kérdéses

Választási szövetséget kötött a Magyar Szocialista Párt és a Demokratikus Koalíció.

„Nem indulunk egymással szemben az egyéni választókerületekben.

46 körzetben a Demokratikus Koalíció, 60 körzetben pedig az MSZP állít jelölteket.

Készen állunk arra, hogy újabb szereplőket vonjunk be, akkor már közösen folytatjuk a tárgyalásokat” - jelentette be Molnár Gyula, az MSZP elnöke. A maguk részéről az egyéni jelöltes szakaszt lezárták. A fenti arányokat a jelenlegi párttámogatottság arányában döntötték el.

Egy kérdésre válaszolva az MSZP elnöke beszélt arról is, hogy a kormányváltásban érdekeltek és nem gondolják, hogy nyitni kellene a Jobbik felé. Hozzátette: nem várható a Jobbikkal semmilyen együttműködés, vagy a koordinációról szóló megállapodás.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szerint nehezen állapodtak meg egymással. Január 2-től a DK mind a 106 választókerületben elkezdik a kampányt, 46-ban a saját, 60-ban a szocialisták jelöltjét ajánlják majd - mondta.

„A mi oldalunk két legnagyobb pártja készen áll a választásokra” - mondta a volt kormányfő, aki továbbra is átfogó megállapodást sürget, vagyis egy körzetben egy demokratikus ellenzéki jelölt induljon.

„Orbán előtt jobb volt, és azt tudjuk mondani, hogy Orbán után is jobb lesz" - zárta mondandóját Gyurcsány Ferenc, miután pártja, a DK megállapodott az MSZP-vel az egyéni jelöltek koordinált indításáról.

És Karácsony Gergely?

Gyurcsány Ferenc kijelentette: a DK önálló listán indul, azt ő maga vezeti. A párt elnöksége döntött az első 30 helyről. Később elmondta, hogy azért lesz külön országos lista, mert több szavazatot hozhat.

A Karácsony Gergely közös miniszterelnök-jelöltségére és a Párbeszéddel való együttműködés lehetőségére vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta, hogy "nem támogatnak olyan miniszterelnök-jelöltet, aki más párt listáján van".

Molnár Gyula hozzátette: "mi továbbra is úgy gondolkozunk, hogy Karácsony Gergely közös miniszterelnök-jelölt, azoknak a jelöltje, akik ebben az együttműködésben részt vesznek. A Párbeszéddel már a szocialista pártnak kell megállapodnia. Az álláspontunk szerint lesz olyan választási körzet, ahol közös jelöltként párbeszédes jelölt indul, és a listánkon is lesz olyan politikus, aki a Párbeszédet fogja képviselni."

Felosztás

A sajtótájékoztatón kiosztották az MSZP-DK megállapodást. A táblázatból kiderül, hogy a DK indíthat a kecskeméti 1-es, a kiskunhalasi, a pécsi 2-es, a mohácsi, a békéscsabai, a békési, a miskolci 1-es, az ózdi, a sátoraljaújhelyi, a szentesi, a székesfehérvári 1-es, a dunaújvárosi, a sárbogárdi, a győri 1-es, a csornai,  a debreceni 2-es és 3-as, az egri, a jászberényi, a karcagi, az esztergomi, a salgótarjáni, a budakeszi, a szentendrei, a váci, a dunakeszi, a vecsési, a ceglédi, a kaposvári, a barcsi, a nyíregyházi 2-es, a kisvárdai, a mátészalkai, a dombóvári, a körmendi, a balatonfüredi, a keszthelyi és a nagykanizsai körzetben jelöltet.

A fővárosban a DK a II., a IV., a VII., a VIII., a XI., a XII., a XV., a XVI. kerületben indíthat jelöltet.

Reakciók

A baloldalon még ma is Gyurcsány az igazi vezér - reagált a Fidesz kommunikációs igazgatója. Hidvéghi Balázs szerint ma is az ő érdekei szerint, az ő általa diktált ütemben, az általa kiválasztott szereplőkkel alakulnak a dolgok.

Ugyanazok akarnak hatalomra jutni, akik egyszer már tönkretették az országot - közölte, hozzátéve: Gyurcsányék és a szocialisták együtt adósították el Magyarországot, tönkretették a gazdaságot, megduplázták a munkanélküliséget, agyonadóztatták a családokat, a munkavállalókat és a vállalkozásokat.

Az Együtt szerint fontos megállapodás született. Az egyéni koordinációval és az önálló listaállítással megtörhető az Orbán-rezsim: az egyéni jelöltekre leadott szavazat népszavazás Orbán Viktorról, a pártok önálló listájára leadott szavazat pedig döntés arról, hogy a választók milyen jövőt választanak maguknak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×