eur:
393.91
usd:
369.9
bux:
65708.01
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Gurmai Zita: bajban van a baloldal itthon és Európában is

Gurmai Zita: bajban van a baloldal itthon és Európában is

Bajban van az európai és a magyar baloldal, a fő gondot pedig a jobboldali populisták okozzák - hangzott el az MSZP pártalapítványának konferenciáján.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke arról beszélt, hogy itthon nem arányos és nem igazságos a választási rendszer, amelyet a hatalom a saját érdekeinek megfelelően alakította. Az ellenzék hiába próbálta, nem sikerült megváltoztatni a rendszert, így a jelenlegiben próbálnak kormányváltást elérni.

Szerinte akkor lehet győzni, ha a demokratikus ellenzéki oldal közös jelöltek mögé sorakozik fel a 106 választókerületben, és közös listát is állít. Molnár Gyula azt mondta: tudomásul veszik, hogy a politikai partnerek egy része más stratégiát követ, de készen állnak arra, hogy a koordinált indulásról szóló tárgyalásokat lefolytassák.

Gurmai Zita, a Táncsics Alapítvány alelnöke, korábbi európai parlamenti képviselő arról beszélt, hogy a magyar és az európai baloldal

finoman szólva sem áll jól, ehhez pedig nem kell Orbán Viktor sem, még ha itthon a kormány is idézi elő ezt a helyzetet.

Szerinte tavaly óta a populisták nagyüzemben hamisítják a híreket, példaként említette, hogy Németh Szilárd Fidesz-alelnök szemrebbenés nélkül állította, hogy az ország nem írta alá az isztambuli egyezményt.

Donald Trumpra és Marine Le Penre utalva emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államokban és Franciaországban is komoly támogatást kaptak a populisták. Összességében pedig úgy látja, hogy a baloldalra a legnagyobb kihívást a jobboldali populisták jelentik, és egyelőre hiányoznak a jó válaszok a félelmekre és a szorongásokra, egyúttal fontos lenne, hogy ismét a baloldaliak jelentsék az előrehaladást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×