INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

December elején meghallgatást tart a jogállamiság magyarországi helyzetéről az EP szakbizottsága - a nap hírei

InfoRádió
Egyéni képviselőjelöltként indítja Szabó Tünde sportért felelős államtitkárt a Fidesz a jövő tavaszi parlamenti választáson. Az ukrajnai oktatási törvény módosítása miatt találkozót kezdeményez az ukrán államfővel az Európai Parlament elnöke.

December 7-én tart meghallgatást a jogállamiság magyarországi helyzetéről az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megerősítette, hogy az ülésen ő képviseli majd a kormányt. A Magyarországról készülő különjelentés várhatóan jövő szeptemberben kerül az Európai Parlament plenáris ülése elé, amely a dokumentum alapján kezdeményezhet eljárást az uniós alapértékek megsértése miatt.

Egyéni képviselőjelöltként indítja Szabó Tünde sportért felelős államtitkárt a Fidesz a jövő tavaszi parlamenti választáson - erősítette meg a nagyobbik kormánypárt parlamenti frakcióvezetője. Gulyás Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: Szabó Tünde elfogadta a jelölést, és szülővárosában, Nyíregyházán indul majd. Gulyás Gergely szólt arról is, hogy Fidesz a korábbiakhoz hasonlóan a KDNP-vel, a Fidelitas-szal és a Vállalkozók Pártjával köt választási szövetséget.

Az MSZP frakcióvezetője szerint a Fidesznek nincs bátorsága ahhoz, hogy arányos választási rendszerben mérettesse meg magát 2018-ban. Tóth Bertalan azután beszélt erről, hogy az Országgyűlés igazságügyi bizottsága az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvényjavaslat tárgysorozatba vételét tárgyalta. A Fidesz szerint az ellenzék azért követel új választási rendszert, mert reménytelen helyzetben van és képtelen elnyerni a választók bizalmát.

Támogatja a kampányfinanszírozási törvény módosítását az Állami Számvevőszék. Az ÁSZ kiemeli, hogy a szigorítás szerint az egyéni jelöltekhez hasonlóan a jelölőszervezetek számára is az állami támogatásra vonatkozó visszafizetési kötelezettséget ír elő abban az esetben, ha a választásokon nem érik el az egy százalékot.

Az ukrajnai oktatási törvény módosítása miatt és az európai kisebbségi nyelvhasználat védelmében találkozót kezdeményez az ukrán államfővel az Európai Parlament elnöke. Antonio Tajani azután közölte ezt, hogy a strasbourgi plenáris ülésen napirend előtti felszólalásában Bocskor Andrea magyar és Cristian Dan Preda román néppárti képviselő aggodalmának adott hangot az új ukrán jogszabállyal kapcsolatban.

Romániában nagy többséggel elutasította a szenátus március 15. ünneppé nyilvánítását az ottani magyarság számára. Az RMDSZ törvénytervezete lehetővé tette volna a magyarlakta települések, valamint megyék önkormányzatai és intézményei számára, hogy ünnepségeket szervezzenek ezen a napon, a romániai magyarok pedig szabadnapot vehettek volna ki március 15-ére.

A piaci igényeket figyelembe vevő duális szakképzés kialakítását tartja szükségesnek a magyar gazdaság hosszú távú sikeres fejlődéséhez a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály hangsúlyozta: a kormány folytatja a szakképzés átalakítását, és kiemelt figyelmet fordít a felnőttképzésre.

A földművelésügyi miniszter szerint több tízezer új munkaerőre lesz szükség a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban a következő években. Fazekas Sándor azt mondta: a kormány az elmúlt években egységes agrárképzési rendszert hozott létre a versenyképes munkaerő biztosítására.

A magyar gyermekek fejlődését vizsgáló kutatást indít jövőre a KSH Népességtudományi Kutatóintézete. Freid Mónika, tájékoztatási elnökhelyettes elmondta: a több évtizedig tartó kutatás célja, hogy átfogó képet adjon a gyermek életéről.

40 millió forintot biztosít a Magyar Hospice Alapítvány számára az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korábban az alapítvány arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy heteken belül bezárhatják az ország egyetlen, gyógyíthatatlan felnőtt betegeket ápoló hospice házát, mivel nem áll rendelkezésre a működéshez szükséges pénzügyi fedezet.

Javított a magyar gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzésén a Nemzetközi Valutaalap. Az IMF az idei növekedési prognózisát 3,2 százalékra emelte, az államadósságra vonatkozó prgnózitást csökkentette: erre az évre 73 százalék alatti mértékre számít.

3 évnyi stagnálás után az idén ismét nő a világ szén-dioxid-kibocsátása. A 2 százalékkal nagyobb kibocsátás nagy része a fosszilis égéstermékek használatából származik. Ehhez elsősorban Kína járul hozzá jelentősen.

A címlapról ajánljuk