eur:
393.7
usd:
364.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Ezekre az akciós vásárlásnál is figyeljen!

Ezekre az akciós vásárlásnál is figyeljen!

A kuponos, akciós napokon is érdemes figyelni akár üzletben, akár online vásárolunk - hívja fel a figyelmet a Budapesti Békéltető Testület.

Nem árt tudni, hogy a webáruházban felhasználható kuponok esetén - bizonyos kivételekkel - ugyanúgy létezik a tizennégy napos, indokolás nélküli elállás jog, a leárazott árucikkeknél is - közölte a Budapesti Békéltető Testület. 

Ezekre az akciós vásárlásnál is figyeljen!

Jó, ha az alábbiakkal tisztában vagyunk:

  • Ha üzletben vásárolunk akciósan ruházati terméket, cipőt, táskát, parfümöt vagy egészségügyi terméket, akkor a hatályos jogi szabályozás alapján, ha mégsem tetszik a termék, nem gondolhatjuk meg magunkat három napon belül.
  • Ha viszont a termék hibás - tönkremegy, elszakad, nem működik -, garanciális vagy szavatossági problémánk van, az üzletben erről kötelesek jegyzőkönyvet felvenni és annak egy példányát átadni.
  • Ha a hibás terméket nem tudják azonnal kicserélni, javítani vagy visszaadni a pénzt, a kereskedőnek legkésőbb öt munkanapon belül, igazolható módon kell tájékoztatnia a fogyasztót.
  • A javításra átvett termékről elismervényt kell kapnunk, amelyen szerepelnie kell, mikor mehetünk érte.  A kereskedőnek törekednie kell a tizenöt napon belül történő javításra, cserére.

Ezekre az akciós vásárlásnál is figyeljen!

A webáruházakban beváltható kuponok akciós ajánlatai sokszor akkor is vásárlásra csábítanak, ha egyébként nem szeretnénk semmit venni. Ezért is fordulhat elő, hogy online vásárláskor a termék átvételekor csalódott a fogyasztó, és szeretne élni az indokolás nélküli elállási jogával. A rendelet szerint ennek értelmében az átvételtől számított 14 napon belül a fogyasztó meggondolhatja magát. Ilyenkor a saját költségén kell visszajuttatnia a terméket, a cég pedig köteles -haladéktalanul, de legkésőbb tizennégy napon belül - visszaadni a teljes kifizetett összeget. Van azonban néhány kivétel is ez alól és a Budapesti Békéltető Testület tapasztalatai szerint épp ezek okozzák leggyakrabban a fogyasztók és a webáruházak közötti problémákat.

A rendelet szerint például az online rendelt, lezárt csomagolású hang-, illetve képfelvétel (például: CD- vagy DVD-lemez), valamint számítógépes szoftver példányának vagy egyes higiéniai terméknek az adásvételekor nem gondolhatja meg magát a fogyasztó, ha már felbontotta a csomagolást. A rendelet szerint azonban utóbbi esetben csak akkor hivatkozhat a cég egészségvédelmi vagy higiéniai okra, ha előtte meghatározta, melyik termék tartozik ebbe a körbe.

A webáruházak sokszor, ha nincs meg vagy sérült a termék eredeti gyári csomagolása, nem fogadják el az indokolás nélküli elállást, azonban ez a gyakorlat jogszabályba ütközik - hangsúlyozza a Budapesti Békéltető Testület közleménye. Arra is felhívják a figyelmet, hogy  ha nem magánszemélyként, hanem cégként történt az online vásárlás, akkor arra nem vonatkozik az indokolás nélküli elállás lehetősége.

Amennyiben az online vásárolt, akciós műszaki cikk hibás, ha a vételár  bruttó 10.000,-Ft felett van, három munkanapon belül kérhető a termék cseréje, ha ezt nem tudja teljesíteni az eladó, akkor 14 napon túl is elállhatunk a szerződéstől és visszakérhetjük a vételárat. Ilyenkor a visszaküldés költségét is meg kell térítenie az eladónak.

Ezekre az akciós vásárlásnál is figyeljen!

Mire kell figyelni?

  • Alaposan olvassuk el az akciós kuponok beváltási idejére, felhasználási feltételeire vonatkozó leírásokat! Azt is alaposan tanulmányozzuk át,  melyik üzletben, webáruházon keresztül váltható be a kupon.
  • Ha webáruházon keresztül váltjuk be a kuponokat, de később élünk az indokolás nélküli elállási jogunkkal, akkor a vállalkozás nem követelheti, hogy eredeti, gyári csomagolásban küldjük vissza a terméket.
  • Bizonyos termékek - például higiéniai árucikkek vagy éppen a szoftvert, vagy film- és zeneszámokat tartalmazó CD- vagy DVD-lemezek – esetében nem gondolhatjuk meg magunkat a felbontás után.
  • Online vásárlásnál akkor is visszaküldhetjük a terméket, ha azt esetleg sérülés érte, nincs meg az összes tartozéka. Ilyenkor azt az értékcsökkenést kell csak kifizetni, amely a termék jellegének, tulajdonságainak és működésének megállapításához szükséges használatot meghaladó mértékű használatból fakad.
  • Számlát, nyugtát az online vásárlásról is kell kapnunk. Ha nem érkezett, írjunk a webáruháznak és kérjünk, ugyanis  ennek birtokában lehet reklamálni, és ez bizonyítja a fogyasztó és a cég közötti szerződés megkötését.
  • Ha vitát nem tudtuk a vállalkozással közvetlenül rendezni, a Budapesti Békéltető Testület ingyenesen, gyorsan segít, akár mobilapplikáción keresztül is.
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×