eur:
393.83
usd:
365.36
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Lehívják az orosz hitel első részét - a nap hírei

Megkezdődik a paksi bővítés első számláinak kifizetése, ehhez lehívják a magyar-orosz hitelszerződés egy részletét. A magyar államfő szerint a társadalmi béke is veszélybe kerül, ha nincs elég víz és élelmiszer. Felmentette a munkavégzés alól a zaklatással vádolt Kerényi Miklós Gábort a Budapesti Operettszínház. A nap legfontosabb hírei november 7-én.

Az állam kifizeti a Paks2-vel kapcsolatos első 10 fővállalkozói számlát, ehhez lehívja a magyar-orosz hitelszerződés első részét. Aszódi Attila államtitkár a Portfólió konferenciáján elmondta: a 98 millió eurós számlát 80 százalékban ebből a hitelből, 20 százalékban magyar állami forrásból rendezik. Pakson januárban indul meg az építkezés.

Elegendőek a téli hónapokra Magyarország gáztartalékai – jelentette be a nemzeti fejlesztési miniszter. Seszták Miklós az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén, éves meghallgatásán hangsúlyozta: a tárolókban 4,3 milliárd köbméter, a biztonsági készletben 1,2 milliárd köbméter gáz áll a rendelkezésre, ami 23 százalékkal több, mint tavaly ugyanekkor.

A társadalmi béke is veszélybe kerül, ha nincsen elég víz és élelmiszer - figyelmeztetett a magyar államfő. A Tudomány Világfóruma jordániai megnyitóján Áder János hangsúlyozta, hogy napjainkban 2 milliárd ember nem jut tiszta ivóvízhez, a szennyvíz 80 százaléka pedig tisztítatlanul kerül a természetbe.

Jogsértőnek tartja az alapvető jogok biztosa, hogy a társadalombiztosítás nem támogatja a fogyatékkal élők digitális kommunikációját. Székely László ezért a szaktárca intézkedését kérte. Az ombudsmanhoz egy szülő fordult, aki halmozottan sérült gyermekének akart egy speciális számítógépes eszközt vásárolni. Az Egészségbiztosítási Pénztár azonban közölte, hogy nem adhat támogatást ilyen eszközre.

November 1-jével távozott a BKK-tól Horváth János gazdasági igazgató és Berger András informatikai projektvezető-szakértő - tudta meg az Index. A hírportálnak Dabóczi Kálmán a társaság vezérigazgatója azt mondta: a kilépések nincsenek összefüggésben a BKK visszavont online jegyértékesítési rendszerével: a gazdasági igazgató átszervezés következtében hagyja el a céget, az informatikai projektvezető-szakértő pedig közös megegyezéssel távozott.

Azonnali hatállyal felmentette a munkavégzés alól Kerényi Miklós Gábor művészeti vezetőt a Budapesti Operettszínház igazgatósága. A teátrum vezetése azután döntött így, hogy hétfőn egy tévéműsorban a társulat egykori táncosa elmondta, hogyan verte meg a korábbi színházigazgató. Kerényi Miklós Gábor Facebook-oldalán elnézést kért, a zaklatási vádakat nem tagadta, nem reagált a beszámolókra.

Perújítási nyomozást rendelt el a Fővárosi Ítélőtábla az Aranykéz utcai robbantás, illetve Fenyő János médiavállalkozó megölésével kapcsolatban. Az ügyben májusban Jozef Roháčot életfogytiglani, Portik Tamást 13 éves szabadságvesztésre ítélték. Utóbbi védője kezdeményezte a perújítást, mert úgy tudja, hogy Jozef Roháč a börtönben azt állította: nem Portik volt a felbujtó, és az illetőt meg is nevezte.

A Kúria szerint csak alkotmányos jogával élt az a nő, aki motoros tolvajokat vett üldözőbe, ezért bűncselekmény hiányában felmentette. A két tolvaj a piros lámpánál álló autó ablakát betörte, és elvitte az asszony táskáját. A nő az autójával üldözőbe vette őket, eközben a motor felborult, az egyik tolvaj pedig meghalt. A nőt közúti veszélyeztetés és rongálás miatt az első, majd a másodfokú bíróság is felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. A Kúria viszont azt mondta ki, hogy a vádlott jogos védelmi helyzetben volt.

Már 4 halálos áldozata van a dámóci mérgezésnek. A miskolci rendőrök már őrizetbe vettek egy helyi férfit, akitől az áldozatok a pálinkának eladott folyadékot vásárolták, majd azt a férfit is, akitől a gyanú szerint a mérgező ital származik.

Vasárnap délután búcsúztatják Som Lajost a budapesti Rockmúzeumban. A basszusgitáros és dalszerző, a Piramis együttes egykori vezetője 70 éves korában, október 30-án hunyt el.

Az Európai Bizottság elnöke szerint nem a spanyol kormány intézkedései jogsértőek, hanem a katalán függetlenségpárti politikusok lépései. Jean-Claude Juncker úgy vélte, hogy a katalán válság nem európai szintű ügy, és a konfliktus kizárólag a spanyol alkotmányos és jogi kereteken belül rendezhető.

Elsősorban nem a katonai akcióban látja az észak-koreai válság megoldását az amerikai elnök. Donald Trump a dél-koreai államfővel tartott tárgyalásán arra biztatta Phenjant, hogy állapodjon meg az Egyesült Államokkal. Hozzátette ugyanakkor, hogy Washington kész bevetni katonai erejének teljes spektrumát egy esetleges észak-koreai támadás megállítására.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×