eur:
392.82
usd:
366.04
bux:
66839.1
2024. április 26. péntek Ervin

Spanyolországban pénteken szavaz a parlament felső háza a kormány Katalóniára vonatkozó javaslatairól - a nap hírei

Csehországban a csaknem végleges eredmény szerint a jobbközép ANO mozgalom magabiztosan nyerte a képviselőházi választást. A nemzeti identitás és a bátorság szimbólumának nevezte az 1956-os forradalmat a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

Spanyolországban pénteken szavaz a parlament felső háza a kormány Katalóniára vonatkozó javaslatairól, miután meghallgatta az érintetteket. A szenátus elnöksége azután döntött erről, hogy a madridi kabinet kezdeményezte a katalán kormány feloszlatását és előrehozott parlamenti választások megtartását a tartományban. Mariano Rajoy miniszterelnök hangsúlyozta: a lépés nem Katalónia autonómiájának felfüggesztését jelenti, hanem a kialakult helyzetért felelősök eltávolítását. Barcelonában szombat este többszázezren kezdtek tüntetést a katalán függetlenség mellett.

Csehországban a csaknem végleges eredmény szerint a jobbközép ANO mozgalom nyerte a képviselőházi választást a szavazatok majdnem 30 százalékának megszerzésével. A független Csehországban ilyen nagy arányú győzelmet még egyetlen párt sem aratott parlamenti választáson. A Polgári Demokratikus Párt, a Kalózpárt, illetve a bevándorlás-ellenes Szabadság és Közvetlen Demokrácia egyaránt 11 százalék körüli eredményt ért el. A prágai törvényhozás alsóházába még 5 tömörülés került be. Andrej Babis hangsúlyozta: az általa vezetett ANO Európa-párti mozgalom, és nem jelent veszélyt a demokráciára.

Hatvanegy évvel ezelőtt a bátorság legyőzte a félelmet, és összefogást szült - hangsúlyozta a Miniszterelnökség helyettes államtitkára. Latorcai Csaba az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének megemlékezésén a nemzeti identitás és a bátorság szimbólumának nevezte az 1956-os forradalmat és szabadságharcot.

Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékeztek az este New Yorkban a magyar ENSZ-képviseleten. A rendezvény díszvendége Miroslav Lajcák, az ENSZ Közgyűlés 72. ülésszakának elnöke volt. Az ünnepségen Bogyay Katalin rendkívüli és meghatalmazott nagykövet a 61 évvel ezelőtti forradalom és szabadságharc egyik tanulságaként azt hangsúlyozta, hogy szükség van az erős és cselekvőképes Biztonsági Tanácsra.

A Fidesz mindaddig nem támogatja az ukrán kormánypárt felvételét az Európai Néppártba, amíg az oktatási törvény nem ad lehetőséget a kisebbségi nyelvű oktatásra - jelentette be, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke. Németh Zsolt azt mondta: Magyarország továbbra is úgy gondolja, hogy meg kell változtatni az ukrán oktatási törvényt, mivel alacsonyabb szintű jogszabályokkal nem orvosolhatók annak hiányosságai.

Münchenben őrizetbe vette a rendőrség azt a férfit, aki a gyanú szerint 4 embert késelt meg a belvárosban. Senki nincs életveszélyben. A férfi több helyszínen összesen 5 férfira és egy nőre támadt rá. A rendőrség egyelőre nem tud biztosat mondani az elkövető indítékairól.

Szíriában a kormányerők kiűzték az Iszlám Állam harcosait a Homsz tartománybeli El-Karjatein településről. A dzsihadisták október elején foglalták el újra a sivatagos területen fekvő várost, amely egykor a muszlimok és keresztények békés együttélésének jelképe volt.

Afganisztán fővárosában 15 katona vesztette életét egy öngyilkos robbantásban. A merénylő egy robbanóanyaggal megrakott autóval követte el tettét a hadsereg egyik kiképző központja előtt. Pénteken Kabul nyugati részében 56 ember halt meg, amikor egy síita mecsetben lövöldözött, majd felrobbantotta magát egy öngyilkos merénylő. A nyugat-afganisztáni Gor tartományban pedig egy szunnita mecsetben 33 halálos áldozatot követelt egy merénylet.

Máltán egymillió euró nyomravezetői díjat ajánlott a kormány a meggyilkolt újságíró ügyében. Daphne Caruana Galiziát hétfőn az autójába rejtett pokolgéppel ölték meg. Az 53 éves oknyomozó újságírónő korábban korrupcióval vádolta a szigetország kormányfőjét és feleségét, ami után júniusban előrehozott választásokat tartottak Máltán.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×