eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Újabb nagy pofon az Airbnb-nek

Újabb nagy pofon az Airbnb-nek

Jócskán megnehezítette a VIII. kerület önkormányzata azt, hogy újabb lakásokat adjanak ki az Airbnb vagy hasonló szolgáltatások keretében.

A Runbnb blog szerint a közgyűlés belefoglalta a településkép védelméről szóló, szeptemberben elfogadott és októbertől hatályos rendeletébe (.doc), hogy

a társasházak szervezeti és működési szabályzatában szerepelni kell annak, hogy megengedik a lakások szálláshelyként való kiadását.

Eddig elegendő volt egy nyilatkozatot szerezni arról, hogy a lakókat nem zavarja a szálláshely-célú kiadás.

A blog szerint viszont a szabályzatba foglalás nélkül az önkormányzat nyilvántartásba sem veszi a lakást szálláshelyként. Így pedig nem lehet legálisan vendégeket fogadni, tehát új Airbnb-s szálláshely kialakítására aligha lesz lehetőség ezentúl a VIII. kerületben, és tulajdonosváltáskor az eddigiek is megszűnhetnek.

Korábban az V. kerületben volt már példa arra, hogy beleírták az szmsz-be, hogy csak a lakók beleegyezésével lehet Airbnb-zni, de ilyen, kerületi szintű szabály eddig sehol nem volt Budapesten.

A nyáron sorban lázadtak fel Európa leglátogatottabb városainak lakói a tömegturizmus ellen. Az elmúlt hetekben Barcelona, Velence, a mallorcai Las Palmas, a dubrovniki óváros, a budapesti bulinegyed és a skóciai Skye szigete is azzal került be a hírekbe, hogy az ott élők tüntetésekkel, fórumokkal, létszámstoppal, jogszabályokkal, bírságokkal, sőt adókkal próbálják megfékezni az emberáradatot, ami ugyan jelentős bevételt hoz a számukra, de közben élhetetlenné teszi az otthonukat.

Időközben itthon elkezdődtek az egyeztetések a Magyar Turisztikai Ügynökségnél a rövid távú lakáskiadásnak, benne az airbnb-zésnek a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) által évek óta szorgalmazott újraszabályozásáról. A munkába külső szakértőket is bevonnak.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×