eur:
393.77
usd:
364.94
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Újra megszólalt a lombikbébibotrányt kiváltó püspök

Újra megszólalt a lombikbébibotrányt kiváltó püspök

Az egyház minden emberi életet véd és segít, így a lombikprogramban született életeket is - hangsúlyozta Veres András győri megyés püspök, aki a nagy vitát kiváltó augusztus 20-i bírálata kapcsán nyilatkozott a Kisalföldnek.

Nagy visszhangot váltott ki Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökének augusztus 20-án, a Szent Jobb- körmenethez kapcsolódó misén elhangzott bírálata a lombikprogram támogatásáról. Egyebek mellett azt mondta, hogy "a lombikbébiprogrammal az a probléma, hogy nem a férfi és a nő természetes kapcsolatában fogan meg az élet, ráadásul pluszmegfoganások is történnek mesterséges körülmények között. A többi embriót vagy lefagyasztják és félreteszik, vagy elpusztítják. A mesterséges megtermékenyítés nem elfogadható a katolikus egyház számára."

 Most a megyei lapnak adott interjúban azt mondta, váratlanul érték a reakciók, mert ez a gondolata csak egy részlete volt a szentbeszédének, amelyben arról beszélt, hogy Európa keresztény értékei egyre jobban háttérbe szorulnak.

"Az okok között megjelöltem többek között azt, hogy

az állami törvénykezésünkben is megjelenik olyan döntés, amely ellentétben áll a keresztény, sőt, az alapvető értékrenddel.

Ezt emelte ki a média, kiváltva az általános felháborodást. Ugyanakkor nem esett szó a miértekről, az okokról, jelesül, hogy az egyház miért nem támogatja a lombikprogramot, és mit ajánl a sterilitás kezelésére" - mondta Veres András, és kifejtette, az egyház védi az emberi életet a természetes fogantatástól az élet természetes befejezéséig, a lombikprogramnál pedig felvetődik a probléma, hogy mi lesz a megtermékenyített, de be nem ültetett petesejtek sorsa.

Ezért az egyház a lombikbébiprogrammal szemben  olyan megoldást javasol, amely például Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban már szélesebb körben elterjedt, hazánkban még kevésbé ismert - ajánlotta a püspök. Ez a NaProTechnológia, amely egy természetes fogantatást elősegítő, egyházilag elfogadott módszer, és valóban gyógyítja a sterilitást a lombikprogrammal ellentétben.

A kritikákra reagálva Veres András úgy nyilatkozott, a másik véleményét tiszteletben tartó, higgadt társadalmi párbeszédhez még hiányoznak a kulturális, erkölcsi és emberi adottságaink. Szerinte az egyház elfogadja mások meggyőződését, ezért jogosan várhatja el, hogy tiszteletben tartsák tanítását, viszont pozitív következménynek érzi, hogy talán elindult a társadalmi párbeszéd a kérdésben.

"Ha valaki figyelmesen és nem rosszindulattal figyelte, és újra elolvassa a prédikációt, akkor láthatja, hogy azzal

senkit sem szerettem volna megbántani.

Pusztán arra utaltam, hogy létezik egy olyan törvénykezés, amely a keresztény értékrenddel nem összeegyeztethető" - mondta a püspök. 

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×