eur:
395.24
usd:
366.16
bux:
65310.93
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Éjféltől drasztikus változások jönnek

Éjféltől drasztikus változások jönnek

Nagyon sok jogszabály változik 2017. július elsejével. Drágul a cigaretta, megszűnik sok mobiltelefonszám, marad a benzin adója, de csökken a diákhitel kamata, és jönnek a nyugdíjas-szövetkezetek.

Dohány adója

Július elsejétől a cigaretta adója 16 200 forint lesz, plusz az eladási ár 25 százaléka, de legalább 29 200 forint ezer darabonként. A vágott dohány kilója után 17 300 forintot kell fizetni az év második felétől, a szivar és szivarka adója az eladási ár 14 százaléka, de legalább 4180 forint lesz ezer szálanként - derül ki a Napi.hu összeállításából.

SIM-adategyeztetés

Letelik a feltöltőkártyás mobiltelefon előfizetők számára az adategyeztetésre adott határidő, így a nem azonosított SIM-kártyák előfizetése július 1-jétől megszűnik. Akár több mint százezer ügyfél is azonosítatlan is maradhat. Az ügyfelek új szerződéssel visszakapják a korábbi hívószámukat és egyenlegüket.

Jövedéki szabályozás

Az új jövedéki törvény is július 1-jén lép hatályba. Az egyik legfontosabb egyszerűsítés, hogy a sokféle adóraktári engedélytípus helyett az új szabályozás egyféle adóraktári engedélyt ismer, de a jövedéki termékek továbbra is adóraktárban állíthatók elő és tárolhatók az adófizetésig.

Új tevékenységként jelenik meg a borászati üzemengedéllyel rendelkező gazdálkodó, azaz a kisüzemi bortermelő, aki önállóan vagy más borászati üzemmel jogi és gazdasági kapcsolatban teljesíti a jogszabályban meghatározott feltételeket. 

Üzemanyag jövedéki adója

A NAV számítása szerint 51,257 dollár volt a Brent ára április 1. és június 15. között, vagyis nem emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója. Az a benzin esetében 120, a gázolajnál 110,35 forint marad. 

Lakástakarék

A lakáscélra megtakarítók számára fontos, hogy szombattól a lakástakarékoknál az úgynevezett kiutalási időszak két hónapra csökken majd az eddigi három hónapról. Emellett a lakás-takarékpénztárak az eddigi 75 százalék helyett mostantól már szabad eszközeik 90 százalékát helyezhetik ki áthidaló kölcsönként.

Diákhitelkamat

Rekord alacsonyra, 2,3 százalékra csökken a szabad felhasználású Diákhitel 1 konstrukció kamata július 1-jétől az első félévi 3,35 százalékról, a kötött felhasználású Diákhitel 2 ügyfelekre eső része továbbra is 2 százalék. A Diákhitel 1-nél havi 15 és 50 ezer forint közötti összeg igényelhető az ügyfél által meghatározott célra, míg a kizárólag a képzési díjra fordítható Diákhitel 2 felvehető összegének maximuma az adott képzésre meghirdetett önköltségi díj.

Bírságolnak a parlagfű miatt

Június 30-ig kellett minden földhasználónak a parlagfű elleni védekezni. Ha ezt elmulasztotta, akkor a kormányhivatal szombattól egyrészt növényvédelmi bírságot szabhat ki, másrészt úgynevezett közérdekű védekezést rendelhet el, azaz a földhasználó költségére elvégezteti az irtást, így a bírságon kívül a védekezés költségeit is utólag meg kell térítenie. A növényvédelmi bírság 15 ezertől 5 millió forintig terjedhet.

Csődtörvény

A csődtörvény módosítása nyomán szombattól ismét változnak a hitelbiztosítékra vonatkozó szabályok. A szabályok jogosultjai ugyanis biztosítéki céllal alapított engedményezés és vételi jog esetén, a fizetésképtelenségi eljárásokban, a zálogjog jogosultjaival esnek majd egy megítélés alá. Azok a követelések, amelyeket zálogjog biztosított, mindig is elsőbbséget élveztek a hitelfelvevő fizetésképtelenség esetén: a zálogjog jogosultja a többi hitelezőnél hamarabb jutott a pénzéhez. 

Adóamnesztia

Június 30-ig van nyitva az utolsónak szánt magyarországi adóamnesztia-lehetőség és lehet tisztára mosni a szürkén és feketén szerzett jövedelmeket, azoknak akik nem szeretnének tovább félni az adóhatóságtól. Az érintettek az utólagos adófizetés és a részesedés kedvezményes megszerzése között választhattak.

Székhelyszolgáltatók

Az új szabályozás szerint július elejétől székhelyszolgáltatás alapjául a jövőben csak olyan ingatlan szolgálhat, amely a székhelyszolgáltató kizárólagos tulajdonában áll, a legtöbb professzionális székhelyszolgáltató azonban ma Magyarországon bérelt irodában nyújtja ezeket a szolgáltatásokat.

Reklámadó

A reklámadó kulcsa egységesen 7,5 százalék lesz a második félévben. Az adót azon vállalkozásra róják ki, amelyeknek a reklám közzétételéből származó nettó árbevétele eléri a 100 millió forintot. Az első félévben az adó mértéke nulla százalék.

Olcsóbb lesz az e-töltők létesítése

Az adótörvények módosítása nyomán szombattól adóalap-kedvezmény lesz elérhető az elektromos autó-töltőállomások létesítése és üzemeltetése esetén.

Nyugdíjas-szövetkezet

Július elsejével életre kel a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek intézménye. Ilyen csoportot legalább tíz nyugdíjas hozhat létre, minimális hozzájárulással. A tagok úgy tudnak majd munkát vállalni, hogy utánuk biztosítási költségeket nem, csupán személyi jövedelemadót kell fizetni, ha az általuk megkeresett összeget pénzben veszik fel.

Közműcsatlakozás

Ingyenessé válnak a közműcsatlakozások július 1-jétől a családoknak, valamint a kis- és középvállalkozásoknak (kkv), és e körnek mérsékli vagy teljesen díjmentessé teszi a kormány a kapcsolódó eljárási díjakat, miközben csökkennek az ügyintézési határidők is. Egy átlagos méretű családi háznál 450 ezer és 1,9 millió forint közötti összeget takaríthatnak meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×