INFORÁDIÓ
2021. augusztus 4. szerda
Dominika, Domonkos

költségvetés

menedékkérők

afganisztán

kovács béla

székely lászló

botka lászló

fürjes balázs

A gyermekvállalást ösztönző programra és a turizmusra is csoportosít át költségvetési forrást a kormány - a nap hírei

A gyermekvállalást ösztönző programra és a turizmusra is csoportosít át költségvetési forrást a kormány - a nap hírei

InfoRádió

Zalaegerszegen indul az 5G mobilhálózat magyarországi kísérleti fejlesztése. Kilép a 2015 végén Párizsban aláírt nemzetközi klímavédelmi egyezményből az Egyesült Államok.

Több célra csoportosít át költségvetési forrásokat a kormány - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János a kormányzati tájékoztatón közölte: a gyermekvállalást ösztönző program, a paksi atomerőmű-beruházással összefüggő infrastruktúra-fejlesztés és a turizmus kap több forrást. Szólt arról is: a jövő szerdai kormányülésre várják a főpolgármestert, hogy tájékoztatást adjon a 3-as metró felújításának megnövekedett költségeiről és a rekonstrukció sorsáról.

Kilép a 2015 végén Párizsban aláírt nemzetközi klímavédelmi egyezményből az Egyesült Államok - jelentette be az amerikai elnök. Donald Trump az amerikai népet megterhelő magas költségekkel indokolta a döntést, és azt mondta, hogy egy jobb megállapodásról készen áll tárgyalni. A párizsi egyezségben az Egyesült Államok azt vállalta, hogy 2025-re 26-28 százalékkal csökkenti károsanyag-kibocsátását a 2005-ös évhez képest. Washington szövetségesei korábban komoly aggodalmukat fejezték ki az Egyesült Államok esetleges kilépése miatt. A megállapodást eddig már 147 ország ratifikálta.

Az idén júniustól és jövőre is átlagosan 130 ezer forinttal nő a háziorvosi praxisok támogatása - jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta: 13,3 milliárd forint értékben lehet pályázni forrásokra az alapellátásban. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke úgy reagált: az alapellátó fogorvosokat sem lehet kihagyni az emelésből.

Zalaegerszegen indul az 5G mobilhálózat magyarországi kísérleti fejlesztése - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a zalai megyeszékhelyen együttműködési megállapodást írt alá az érintettekkel, köztük a Magyar Telekom vezetőivel a mobil adatátviteli projekt megvalósításáról, amely az autóipari tesztpálya fejlesztéséhez és az okosváros programhoz kapcsolódik.

A magyar gazdaságtörténet legjelentősebb fejlesztési programjának nevezte a Paksi atomerőmű bővítését a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon elmondta: elindult a beruházás építési területének az előkészítése, és másfél év múlva megkezdődhet az erőműblokkok építése.

A tervek szerint a Duna Aréna átépítése idején is részlegesen használhatják majd a sportolók a medencéket - közölte a kiemelt fővárosi beruházásokért felelős kormánybiztos. Fürjes Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a nyári vizes világbajnokság és a masters versenyek után lebontják a mobil lelátókat. Hangsúlyozta: az úszó-komplexum és a mellette lévő Dagály fürdő jövő májusra készül el véglegesen.

A magyar köznevelés jövője a családok és az iskola kapcsolatán múlik - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán a pedagógusnap alkalmából rendezett ünnepségen fontosnak nevezte, hogy olyan bizalmi viszony alakuljon ki, ahol a családi nevelésből következik az iskolai nevelés, az utóbbi pedig visszahat a családra. A tárcavezető kiemelte: a jövő évi költségvetésben 97 milliárd forinttal jut több az oktatási területre.

Feljelentést tesz az LMP az egykori Klebelsberg Intézményfenntartó Központ informatikai beszerzése miatt. Hadházy Ákos, az ellenzéki párt társelnöke szerint a 900 millió forintról induló, ám végül 2,5 milliárd forintba kerülő uniós forrásból kifizetett rendszer szinte egyáltalán nem működik. Az európai csalás ellenes ügynökség szerdai Magyarországról szóló beszámolójával összefüggésben közölte: az uniós szervezet jogköre és kapacitása csekély.

Európai elkötelezettségéről, a közösség megújításának szándékáról biztosította uniós tárgyalópartnereit az MSZP miniszterelnök-jelöltje Brüsszelben. Botka László Frans Timmermans-szal, az Európai Bizottság első alelnökével, és Gianni Pittellával, a szocialista frakció vezetőjével is tárgyalt. A politikus a találkozók után az InfoRádióban hangsúlyozta: hatékonyabbá kell tenni a közösség működését. Botka László kifogásolta, hogy a migrációs válságra nagyon lassan reagált Brüsszel és ez teret engedett a populizmusnak.

Az alapvető jogok biztosa szerint sérti a jogbiztonság követelményét, a tisztességes eljáráshoz és a szociális biztonsághoz való jogot a szociális, egészségügyi problémával küzdő álláskeresőkre vonatkozó szabályozás. Székely László egy konkrét panasz után indított vizsgálata megállapította, hogy az érintetteket azért utalják foglalkoztathatósági vizsgálatra, hogy az annak nyomán kapott szakvélemény alapján - önhibájukon kívül - töröljék őket az álláskeresők nyilvántartásából.

Felfüggesztette a jobbikos Kovács Béla uniós képviselő mentelmi jogát az Európai Parlament. A politikus a gyanú szerint 2012-2013-ban gyakornoki szerződést kötött négy magánszeméllyel több hónapra szóló brüsszeli szakmai gyakorlatra, de az érintettek valójában nem jártak ott és semmilyen munkát nem végeztek. A képviselő mentelmi jogát másodszor függesztette fel Brüsszel. Korábban egy egykori KGB-ügynökkel összefüggő nyomozásban került a titkosszolgálat látókörébe.

Átmenetileg felfüggeszti Németország az elutasított afgán menedékkérők hazatoloncolását a szerdai kabuli merénylet miatt - jelentette be a kancellár. Angela Merkel erről a tartományi kormányfőkkel egyeztetett. A döntés értelmében a külügyminisztériumtól új elemzést várnak az ázsiai ország biztonsági helyzetéről.

Meghalt Alois Mock, Ausztria volt külügyminisztere, egykori alkancellár. Az Osztrák Néppárt korábbi vezetője 82 éves volt. Alois Mock 1989. június 27-én Horn Gyula akkori magyar külügyminiszterrel közösen jelképesen átvágta a vasfüggönyt Sopronnál. A konzervatív politikus 1987-től 1995-ig volt Ausztria külügyminisztere.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018