eur:
389.32
usd:
362.71
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Több pénzpiaci és kereskedelmi szabályozáson változtatott a parlament - a nap hírei

Budapesten marad a CEU a jövő tanévben - közölte a felsőoktatási intézmény elnök-rektora. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerint a fővárosnak kell kipótolnia a 3-as metró felújításához hiányzó forrást.

Több pénzpiaci és kereskedelmi szabályozáson változtatott a parlament. A képviselők az uniós jogharmonizáció miatt módosították a pénzügyi piacok működését szabályozó törvényeket, amely érinti a befektetési szolgáltatásnyújtást, a kereskedési helyszínek szervezeti és üzletviteli követelményeit. A parlament több olyan változtatást is elfogadott, amelyek a kormány szándéka szerint hatékonyabbá tehetik a szövetkezeti hitelintézetek integrációját. Elfogadta a parlament a kormány oktatási és egészségügyi csomagját is. A törvénymódosítások egyebek mellett további változtatásokat tartalmaznak az elektronikus vények bevezetéséhez. Az oktatási témájú változtatások egyike a közszolgálati és a magyar állami ösztöndíjas hallgatók egységes nyilvántartási rendszerét hozza létre.

Budapesten marad a Közép-európai Egyetem a 2017/18-as tanévben - közölte a felsőoktatási intézmény elnök-rektora. Michael Ignatieff üdvözölte a tárgyalások megkezdését a magyar kormány és New York állam vezetése között. Hozzátette: a CEU reményei szerint mihamarabb olyan hosszú távú megállapodás születik, amely lehetővé teszi, hogy az egyetem Budapesten folytathassa tevékenységét. Enyedi Zsolt, az intézmény magyar ügyekért felelős rektorhelyettese hangsúlyozta: az elmúlt hetek eseményei még inkább megerősítették, hogy a CEU-nak kötelezettségei vannak a várossal és az országgal szemben, ezért Budapesten marad, ameddig csak lehet.

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerint a kormánynak érdeke, hogy megújuljon a 3-as metró, de a szükséges forrásokat elsősorban a fővárosnak kell előteremtenie. Tuzson Bence erről azzal összefüggésben beszélt, hogy sajtóhírek szerint jelentősen nőtt a metró felújításának összköltsége, legalább 30-40 milliárd forinttal több pénz kellene a kormány által meghatározott 137,5 milliárdos keretnél. Az államtitkár azt mondta: a kabinet így is jelentős összeggel támogatja a metrófelújítást, és ha a fővárosnak van valamilyen kezdeményezése, arról lehet tárgyalni.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak az MSZP képviselői, miután az országgyűlés megszavazta tiszteletdíj-csökkentésüket. Korábban 10 szocialista képviselő az ülésteremben lapokon mutatta fel a Közép-Európai Egyetem melletti tüntetések szlogenjeit. A parlament a független Szabó Tímea képviselői tiszteletdíját is csökkentette, amiért a független képviselő az államfő eskütétele után egy Áder Jánost ábrázoló marionett-bábut emelt a magasba. Szabó Tímea az InfoRádiónak jelezte: ő is az emberi jogi bírósághoz fordul.

Tudományos ipari park épül a szegedi lézerközpontnál - jelentette be az oktatási államtitkár. A kormánybiztosként a projektet is irányító Palkovics László a Szegedi Tudományegyetem innovációs napján elmondta: a lézerközpont nagyon fontos eleme az alapkutatásoknak, ugyanakkor fejleszteni kell az innovációs környezetet, hogy az itt születő eredmények helyben tudjanak hasznosulni.

Továbbra is a kormányváltás gátjának látja Gyurcsány Ferenc személyét az MSZP miniszterelnök jelöltje. Botka László azután ismételte meg erről szóló álláspontját, hogy telefonon egyeztetett a DK elnökével. A volt miniszterelnök kezdeményezésére folytatott megbeszélés után a szegedi polgármester továbbra is úgy vélte: a kormányváltás alapfeltétele a közös program, a közös lista, a közös egyéni jelöltek és a közös miniszterelnök-jelölt.

A munkahelyekre, a beruházásokra, a migrációra és a biztonságra összpontosító költségvetési tervezetet mutatott be a következő évre az Európai Bizottság. Günther Oettinger, a területért felelős uniós biztos elmondta: a tervezetében rögzített 161 milliárd eurót kitevő kötelezettségvállalások célja, hogy több munkahelyet teremtsen - különösen a fiatalok számára -, valamint hogy fellendítse a növekedést és a stratégiai beruházásokat. A kötelezettségvállalások 2017-hez képest 1,4 százalékos emelkedést jelentenek.

A biztonsági kihívásokról, a migráció, és Oroszország politikája jelentette veszélyekről tárgyaltak a visegrádi négyek, valamint nyolc észak-európai és balti állam külügyminiszterei Lengyelországban. Witold Waszczykowski, a lengyel diplomácia irányítója úgy vélte: a reformra vonatkozó párbeszédet a lehető leghamarabb meg kell kezdeni. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott: a biztonsági kihívások miatt egyértelmű, hogy az Európai Uniónak nincs vesztegetni való ideje.

Ingyenes internet-hozzáférési pontok ezreit állítja fel az Európai Unió 2020-ra. Az Európai Bizottság, az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament közötti egyezség értelmében 120 millió eurót különít el a programra az unió, amelynek részeként 6-8 ezer településen állítható fel ingyenesen használható wifi-hálózat a köztereken.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×