eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Több ezer kilogramm medvehagymát vittek el a Mecsekből

Több ezer kilogramm medvehagymát vittek el a Mecsekből

Lassan vége a medvehagymaszezonnak, a Mecsekből fejenként legfeljebb két kilogrammot lehet hazavinni, de így is több ezer kilónyit szedtek a gyűjtők.

Lassan a végéhez közeledik a medvehagymaszezon. A Mecsek egyik legismertebb gyógynövénye idén jóval korábban bújt elő: már február végétől illatozott az erdő. A tavaly bevezetett szigor idén is érvényben volt: a tiltás a Pécs és Orfű közti út két oldalát, és az ettől keletre húzódó területeket érintette. A korlátozásra azért volt szükség, mert ezeket a területeket korábban letaposták a gyűjtők, így félő volt, hogy teljesen eltűnik innen a növény. A pihentetés után, ami egy-két évet vesz igénybe, talán itt is magához tér a természet - írja a bama.hu.

A nem védett területeken idén is a korábbi szabályok voltak érvényben. Ennek értelmében

egy személy naponta két kilót szedhetett

– ha valakinek ennél nagyobb mennyiségre volt szüksége, az csak az erdőgazdálkodó engedélyével szedhetett. A Mecsekerdő Zrt. által kezelt területekre az engedélyt a társaság erdészeteinél lehetett megvásárolni. Az idei szezonban körülbelül húsz fő kért engedélyt. Ebben az évben komoly visszaélésre nem volt példa, amely büntetést vont volna maga után.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×