eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
Több ezer kilogramm medvehagymát vittek el a Mecsekből

Több ezer kilogramm medvehagymát vittek el a Mecsekből

Lassan vége a medvehagymaszezonnak, a Mecsekből fejenként legfeljebb két kilogrammot lehet hazavinni, de így is több ezer kilónyit szedtek a gyűjtők.

Lassan a végéhez közeledik a medvehagymaszezon. A Mecsek egyik legismertebb gyógynövénye idén jóval korábban bújt elő: már február végétől illatozott az erdő. A tavaly bevezetett szigor idén is érvényben volt: a tiltás a Pécs és Orfű közti út két oldalát, és az ettől keletre húzódó területeket érintette. A korlátozásra azért volt szükség, mert ezeket a területeket korábban letaposták a gyűjtők, így félő volt, hogy teljesen eltűnik innen a növény. A pihentetés után, ami egy-két évet vesz igénybe, talán itt is magához tér a természet - írja a bama.hu.

A nem védett területeken idén is a korábbi szabályok voltak érvényben. Ennek értelmében

egy személy naponta két kilót szedhetett

– ha valakinek ennél nagyobb mennyiségre volt szüksége, az csak az erdőgazdálkodó engedélyével szedhetett. A Mecsekerdő Zrt. által kezelt területekre az engedélyt a társaság erdészeteinél lehetett megvásárolni. Az idei szezonban körülbelül húsz fő kért engedélyt. Ebben az évben komoly visszaélésre nem volt példa, amely büntetést vont volna maga után.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Ez még csak a kezdet, fel kell készülnünk a veszélyes turbulenciákra? – Itt vannak a leginkább érintett útvonalak

Ez még csak a kezdet, fel kell készülnünk a veszélyes turbulenciákra? – Itt vannak a leginkább érintett útvonalak

Kényelmetlen, de többnyire mindennapos és veszélytelen esemény a repülőutakon a turbulencia. Azt szokták mondani, hogy ha valaki fél a rázkódástól, úgy képzelje el az egészet, mintha egy zselében lenne a repülő, ami remeg, de azért a zselében marad, vagy gondolja, hogy egy autóban ül, és rossz minőségű az út. A héten azonban a Singapore Airlines Londonból Szingapúrba tartó járata olyan erős légörvénybe került, hogy több mint százan megsérültek, sokan még most is kórházban vannak, és haláleset is történt a repülőn. A gép mindössze 3 perc alatt 1,8 kilométert süllyedt, az utasok beszámolói szerint egyeseket olyan magasra dobott a turbulencia, hogy a fejükkel behorpasztották a mennyezetet. Sok mindentől függ, hogy hol alakul ki turbulencia és mennyire erőteljes, most bemutatjuk azokat az útvonalakat, amelyeket a leginkább sújt a jelenség.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×