eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

"A fő kérdés: akarjuk-e észrevenni őt a legkisebbekben" - mától látható a Hajléktalan Jézus

A következő hetekben vidéki nagyvárosokban mutatja be az együttérzés szobrát a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A Hajléktalan Jézus szobor először ma lesz látható Kecskeméten - mondta el az InfoRádiónak Vecsei Miklós, a szeretetszolgálat alelnöke.

"Az elmúlt év novemberében 45 hajléktalan emberrel a Vatikánban jártunk és ott találkoztunk a Hajléktalan Jézus szobrával. Ezt úgy kell elképzelni, hogy egy padon fekszik egy pokróccal letakart ember, kilógnak a lábai, amelyeken ott látható a két jellegzetes sebhely. Ennek láttán többünkben megfogalmazódott, hogy ezt Magyarországra is el kellene hozni. Itthon is találtunk olyanokat, akik látták már ezt a szobrot és közösen nekiláttunk a szervezésnek" - idézte fel az InfoRádiónak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke.

Vecsei Miklós hozzátette: Budapesten egyelőre még nincsen helye a szobornak, ugyanakkor nagyon sok meghívást kapott az országban.

"Biblikusnak, evangéliuminak gondoljuk, hogy a szobor most még körbemegy az országban és az üzeneteit elviszi számtalan helyre" - fogalmazott a szeretetszolgálat alelnöke. 

A fő kérdés: akarjuk-e észrevenni őt a legkisebbekben - mától látható a Hajléktalan Jézus

"A hívő emberek számára alapvetően egy nagyon személyes kérdést tesz fel a szobor: azt, hogy egyáltalán akarja-e észrevenni a legnyomorultabb emberekben Jézust,

hiszen Jézus maga beszél arról, hogy a legkisebbekben van jelen, miként arról is, hogy az emberfiának nincs, ahol a fejét lehajtsa. Ez tehát egy nagyon erős kérdés mindegyikünkhöz: amikor találkozunk egy hajléktalan emberrel, aki egyébként valószínűleg koszos és büdös és talán ivott is sokat, nem egy szimpatikus jelenség, esetleg még agresszív is, megkockáztatjuk-e a kérdést magunkban, hogy talán ő is az? Azt gondolom, hogy ez nagyon fontos kérdése a személyes hitünknek" - jelezte Vecsei Miklós.

Hozzátette, hogy a Hajléktalan Jézus emellett egy általános kérdést is felvet mindazoknak, akik a humánum és igazságosság szintjén fordulnak az elesett emberhez. Nevezetesen azt: ha én többet kaptam, ő pedig kevesebbet, akkor a társadalomnak az a dolga, hogy ezt kiegyensúlyozza.

"Persze állandóan a politikára mutogatunk, de

mindegyikőnknek azért mégiscsak az lenne a dolga, hogy - miként a társadalom szóban is jelen van - társsá legyünk, amit lehet, azt osszuk meg a másikkal"

- mondta a szeretetszolgálat alelnöke.

A szobor a nagyhéten érkezett meg Magyarországra és nagyhét keddjén Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek áldotta meg.

Május 3-án Kecskeméten fogadják a Hajléktalan Jézust, majd többfelé is elviszik az országban: látható lesz Veszprémben, Miskolcon, Vácon, Pécsen.

"Gondolkozunk rajta, hogy Pünkösdig találjuk meg a végleges helyét Budapesten, szeretnénk valami méltó elhelyezést találni a Hajléktalan Jézusnak. Azon is töprengünk, hogy utazószoborrá válik és ez a missziója is megmarad, s folyamatosan hordozni fogja azt a kérdőjelet, amit számunkra felvet: hogy akarjuk-e észrevenni őt a legkisebbekben" - mondta el Vecsei Miklós.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×