eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Áder János aláírta a felsőoktatási törvénymódosítást

Aláírta a külföldi egyetemek magyarországi működését szigorító felsőoktatási törvénymódosítást a köztársasági elnök. Tárca nélküli minisztert nevez ki a napokban a paksi atomerőmű-beruházás felügyeletére a miniszterelnök. Svédországban egy perc csenddel emlékeztek a pénteki stockholmi, terrortámadás 4 halálos áldozatára. A nap legfontosabb hírei április 10-én.

Aláírta a külföldi egyetemek magyarországi működését szigorító felsőoktatási törvénymódosítást a köztársasági elnök. Áder János szerint a jogszabályban szereplő feltételek nem sértenek alkotmányos szabályt, nemzetközi szerződésbe, európai uniós irányelvbe sem ütköznek. Korábban több intézmény, szervezet, ellenzéki párt és a vasárnap a parlament előtt tüntetők is arra kérték Áder Jánost, hogy ne írja alá a törvénymódosítást.

Elutasították az államfő döntését a parlamenti frakcióval rendelkező ellenzéki pártok. Az ATV műsorában Molnár Gyula, az MSZP elnöke azt mondta: az utcán kell nyomást gyakorolni a kormányra, a jobbikos Szávay István úgy vélte: a módosítás továbbra is veszélyezteti a határon túli magyar egyetemek működését, míg az LMP beadvánnyal fordul az Alkotmánybírósághoz, melyhez várja az összes ellenzéki párt támogatását.

Tárca nélküli minisztert nevez ki a paksi atomerőmű-beruházás felügyeletére és irányítására a következő napokban a miniszterelnök. Orbán Viktor ezt az LMP-s Szél Bernadett kérdésére válaszolta a parlamentben arra a felvetésre, hogy miért nem írnak ki népszavazást Paks ügyében.

Csak munkaalapú társadalommal, megfelelő gazdasági feltételekkel tartja megvalósíthatónak a nemzet jólétét Cseresnyés Péter a munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár az uniós bérkülönbségek csökkentéséről szóló parlamenti vitában, amelyet a Jobbik kezdeményezett. A párt szerint a béruniós kezdeményezésnek az a célja, hogy a kelet-közép-európai és a nyugati országok közötti bérszakadék megszűnjön. A többi ellenzéki párt is a jelentős bérkülönbségekre hívta fel a figyelmet.

Bekérette a budapesti román nagykövetség első beosztott diplomatáját a gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár. Magyar Levente az Aranyos folyó múlt heti szennyezésével összefüggésben kezdeményezte a tárgyalást. Egy bányavállalat szászavinci zagytározójából április 3-án folyt szürkeiszap a romániai Aranyos folyóba egy 1988-ban lezárt vezetéken keresztül.

Összesen 6,5 milliárd forinttal támogatja idén és jövőre a kötöttpályás járműgyártást a kormány. A kabinet egyetért azzal, hogy a MÁV-Start IC+ személykocsikat szerezzen be, az idén legfeljebb 3,2 milliárd forint, a következő 3 évben pedig összesen mintegy 42 milliárd forint értékben.

Arra kéri az uniós tagországokat az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, hogy átmenetileg ne küldjenek vissza menekülteket Magyarországra. A testület szerint meg kell várni, amíg a budapesti kormány összhangba hozza a menekültek és bevándorlók kötelező őrizetbe vételéről rendelkező törvénymódosítását az uniós jogszabályokkal és a nemzetközi joggal.

Rendkívüli közgyűlést hívott össze április 24-re Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. Az eseményen a sportszövetségek alapszabály-módosító javaslatait fogadhatják majd el. Az már korábban eldőlt, hogy a szervezet tisztújító közgyűlését május 2-án tartják.

Svédországban egy perc csenddel emlékeztek a pénteki stockholmi terrortámadás 4 halálos áldozatára. Múlt pénteken mintegy fél kilométeren át száguldott egy lopott teherautóval egy férfi Stockholm belvárosának egyik sétálóutcáján. Négy ember halt meg, tizenöten megsebesültek. A rendőrség két embert vett őrizetbe az ügyben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×