eur:
393.88
usd:
365.12
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Meglepő fordulat a CEU-ügyben: egymásnak üzenget a Fidesz és uniós pártcsaládja

Több, egyébként „jó szándékú és Magyarországgal szimpatizáló” közéleti szereplő valótlan tényeken alapuló nyilatkozatokat tett a Soros-egyetem ügyében - erre hívta fel Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárt frakcióvezetőjének figyelmét. A kormányfő levelében arra kérte Manfred Webert, hogy kellő körültekintéssel járjon el az ügyben - tudta meg az origo. A néppárti politikus előzőleg a Twitteren tette közzé véleményét, miszerint az Európai Bizottságnak meg kell vizsgálnia a magyar felsőoktatási törvény módosítását.

Weber uniós vizsgálatot kér

Az Európai Bizottságnak meg kell vizsgálnia a magyar felsőoktatási törvény módosítását;

független, komoly értékelésre van szükség pártpolitikai viták helyett - közölte szerdán Manfred Weber, a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője a Twitteren.

A német politikus azt írta: az EPP-frakció elvárja, hogy a magyar kormány eleget tegyen a bizottság majdani értékelésében foglaltaknak.

"A gondolat- és a szólásszabadság, illetve a kutatás szabadsága lényeges elemei az európai identitásnak, a néppárti képviselőcsoport ezeket bármi áron meg fogja védeni"

- hangsúlyozta Weber a közösségi oldalon közzétett bejegyzésében.

Meglepő fordulat a CEU-ügyben: egymásnak üzenget a Fidesz és uniós pártcsaládja

Orbán szerint megvezették Brüsszelt

Az origo értesülése szerint levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnök Manfred Weberhez, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetőjéhez. A kormányfő azért írt a Fidesz európai parlamenti pártcsaládját vezető politikusnak, mert

arról értesült, hogy Webert lobbisták keresték meg a magyarországi Soros-egyetem ügyében.

A miniszterelnök felhívta a frakcióvezető figyelmét arra, hogy a napokban több, egyébként „jó szándékú és Magyarországgal szimpatizáló” közéleti szereplő valótlan tényeken alapuló nyilatkozatokat tett, mégpedig

Soros Györgyhöz tartozó szervezetek, illetve származó információk alapján. 

„A valótlanságok között szerepel, hogy Magyarországon a kormány egyetemet zárna be, és tanszabadságot sértően akarna beavatkozni bármely felsőoktatási intézmény működésébe.”

Orbán azt kérte Webertől, hogy kellő körültekintéssel járjon el ebben az ügyben – erősítette meg információinkat Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×