eur:
389.72
usd:
363.6
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Tényleg vége lehet Budapest tömegközlekedésének

Tényleg vége lehet Budapest tömegközlekedésének

Újfajta sztrájk jöhet - szerda reggel 9-től egyeztettek a BKV és a szakszervezetek az április 18-án kezdődő sztrájk elégséges szolgáltatásáról. Íme az eredmény.

A VTDSZSZ és a BKSZSZ, a BKV két legnagyobb szakszervezete egészen új módon sztrájkolna húsvét után: reggel és este totálisan leállhat a tömegközlekedés. Az alábbi elégséges szolgáltatási tervezetet adták elő a tárgyaláson: 

  • a sztrájk első napján minden jármű közlekedni fog. 
  • a második napoktól viszont más a helyzet: ekkor csak reggel 6-kor indulnak a BKV járatai, ám este hatig a rendes menetrend szerint járnak. Aztán jön a meredek időszak: este 6-tól teljesen megáll minden BKV-jármű. 

A szakszervezetek ezzel próbálják kijátszani a sztrájktörvényben szerelő 66 százalékos elégséges szolgáltatásra vonatkozó feltételt. A napközbeni járatokkal ugyanis bőven teljesítik a 24 órára vonatkozó kötelezettséget - magyarázta az intézkedést a hvg.hu.

Ennél humánusabb sztrájkajánlat aligha  létezik – mondta a portál szerint Szabó István, a Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete elnöke.  Mindenki elviheti a gyereket iskolába, elmehet dolgozni  és délután hazamehet. Annak viszont szerinte nincs sok értelme, hogy egy-egy járat kimarad.

A fenti ajánlatot a BKV és a BKK egyeztetésen jelen lévő képviselői nem tudták elfogadni, időt kértek.

Az egyeztetés néhány nap múlva folytatódik.

Ha a feleknek nem sikerül megegyezniük, akkor a bíróság dönt a kérdésben, de erre csak három napja van, így a sztrájk időpontja nem kerül veszélybe.

A sztrájk bizonyosan nem érinti a buszvonalak nagy részét, ahol a VT-Arriva vagy a Volánbusz szolgáltat. A HÉV-ek is járni fognak, mert tavaly átkerültek a MÁV-hoz.

Ahogy azt megírtuk, a BKV-nál két részletben fognak sztrájkolni: április 18-án 0 órától háromnapos sztrájkba kezdenek, ami április 24-én egy ötnapossal folytatódik. A szakszervezetek az állami cégeknél történt 30 százalékos béremelést követelnek (három évre elosztva).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×