eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nem hatott az olimpiaellenes aláírásgyűjtés a szavazókra

Nem hatott az olimpiaellenes aláírásgyűjtés a szavazókra

Alig változott a pártok támogatottsága az elmúlt hónapban – olvasható a Závecz Research Kutatóintézet legutóbbi közvélemény-kutatásában. Továbbra is a Fidesz a legnépszerűbb, amelyet jócskán lemaradva az MSZP és a Jobbik követ.

A kutatóintézet igazgatója elmondta, hogy

csak nagyon minimális változások vannak a pártpreferenciákban:

a Fidesz támogatottsága hónapok óta nagyon kicsi amplitúdóval hullámzik, csak egy-egy százalékot szokott emelkedni-csökkenni.

„Most éppen egy százalékpontot csökkent, de stabil az előnye: 26 százalékon áll a népesség egészének támogatottságát tekintve” - részletezte Závecz Tibor.

Nem hatott az olimpiaellenes aláírásgyűjtés a szavazókra

„Az MSZP negyedik hónapja 12 százalékos, amivel most egy hajszállal megelőzi a Jobbikot. A Jobbik támogatottsága a tavalyi év utolsó negyedévében még stabilan 12-13 százalékon volt, azóta azonban araszolgat lefelé, most éppen 10 százalékon van” – folytatta a kutatóintézet igazgatója.

Hozzátette, hogy a többi pártnál sincsenek nagy változások. A DK, az LMP a szokásos 5, illetve 3 százalékos támogatottságot hozza. Emellett nagyon sok 1 százalékos párt van: a Kétfarkú Kutya Párt, az Együtt, a Liberálisok.

„Most volt először a választható pártok listáján a Momentum, aminek szintén 1 százalék körüli a támogatottsága”

- közölte Závecz Tibor.

Hozzátette: „Most éppen nem éri el az 1 százalékos szintet, de a korábbi hónapok adatai alapján ide sorolhatjuk a Párbeszédet is.”

A kutatóintézet igazgatója összességében úgy látja, hogy eléggé széttagolt és sokféle a magyar politikai paletta sok-sok kis támogatottságú erővel.

Závecz Tibor úgy látja, hogy

egyelőre nem változtatta meg gyökeresen sem az olimpiaellenes aláírásgyűjtés, sem a pályázat visszavonása a pártpreferenciákat.

„Azt lehetett gondolni, hogy a Momentum berobbanása egy kicsit átszínezi majd a politikai mezőnek azt a részét, ahol ezek a kis pártok vannak. Hiszen alapvetően ott lehetnek olyan gondolkodású emberek, akiknek a szavazatát a Momentum el tudja venni. Ilyen szempontból az LMP-re például a Momentum veszélyes lehet, de ennek egyelőre nincsenek jelei. Pár hónap elteltével jobban kikristályosodhat majd a kép” - közölte a Závecz Research Kutatóintézet igazgatója.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×