eur:
393.38
usd:
367.83
bux:
66325.88
2024. április 24. szerda György
Csaba László: torzítások és hazugságok a CEU ügyében

Csaba László: torzítások és hazugságok a CEU ügyében

Csaba László, a Közép-európai Egyetem nemzetközi kapcsolatok tanszékének közgazdászprofesszora szerint a felsőoktatási törvény tervezett módosítása elképesztő, úgy rossz ahogy van, vissza kellene vonni. A professzor az InfoRádiónak elmondta: ez egy körmönfont szabályozás, amely egyértelműen a CEU-t érinti.

Csaba László: torzítások és hazugságok a CEU ügyében

"Azt gondolom, hogy egy jól működő egyetemet sarokba szorítani anélkül, hogy erre ez az intézmény mondjuk okot adott volna, ez mindenképpen elgondolkoztató és majd elszámolnak a lelkiismeretükkel is azok akik ezt kezdeményezték" - nyilatkozta Csaba László az InfoRádiónak.

A szabályozás tervét úgy tárták a nyilvánosság elé, hogy összekeverték a nálunk esetlegesen meglévő formai pontatlanságokat azokkal a tartalmi problémákkal, amelyek más intézményekkel tapasztalhatók- tette hozzá.

A sajtókampányban torzítások és hazugságok szerepelnek Csaba László szerint. Mint mondta: képtelenség a CEU-val kapcsolatban minőségi problémákat és a hallgatók megtévesztését emlegetni, miközben

az egyetem oktató gárdájának jelentős része akadémiai tag, vagy most szerzett akadémiai doktori fokozatot.

A professzor arról is beszélt, hogy a CEU ügye szerinte nem utcai megmozdulásokkal kezelhető jól. Mint mondta: jelenleg egy törvénytervezetről van szó, amelyben - jóindulatú értelmezés alapján - félreértések találhatók.

Hangsúlyozta: a CEU esetében megvan az államközi szerződés, akkreditálva vannak a programok.

Csaba László annak a reményének adott hangot, hogy a félreértéseket el lehet oszlatni, és ez az előterjesztés visszavonásához vezethet.

Lovász László, az MTA elnöke az akadémia honlapjának úgy fogalmazott: fontos, hogy a CEU maradjon, fontos ennek a jelentős szakmai műhelynek a fenntartása.

A tervezet benyújtása nyomán felvette a kapcsolatot a kormánnyal az Európai Bizottság és az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége is reagált az előterjesztésre. David Kostelancik, a követség ideiglenes ügyvivője közleményében úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok nagy aggodalommal tekint a javaslatra, amely súlyosan akadályozná a Közép-európai Egyetem működését Budapesten.

A témáról szóló korábbi cikkeinket itt találja.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×