eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Megunták a huzavonát, Orbán elé kerül a probléma

Nem várnak tovább a főpolgármesterre a szakszervezetek, közvetlenül Orbán Viktor miniszterelnöktől kérnek forrást az önkormányzati dolgozók béremelésére - mondta az InfoRádiónak az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke. Nemes Gábor elmondta, hogy levelet küldenek a kormányfőnek.

„Hétfőn délelőtt megy el a levél és a Magyar Szakszervezeti Szövetség segítségét kérjük, hiszen nemcsak rólunk van szó, hanem az önkormányzatoknál és az önkormányzati tulajdonú cégeknél dolgozók esetén is meg kell felelni a tavalyi kormányrendeletben szereplő minimálbér- és a garantált bérminimum emelésnek.”

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke hozzátette, az ebből eredő bérfeszültségeket is kezelni kell. Az állami tulajdonú cégek dolgozó hamarosan megkapják a három évre elosztott, 30 százalékos bérfejlesztést. Ezt az önkormányzat területén dolgozóknak is biztosítani kellene – tette hozzá Nemes Gábor.

„Nem csak a BKV-sokról van szó, egy szakszervezet nem lehet diszkriminatív, egységes elvek mentén képviseli azt, hogy a dolgozóknak megfelelő munkakörülményeket és megfelelő juttatást biztosítani kell.”

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke hangsúlyozta a miniszterelnöktől azoknak a forrásoknak a biztosítását várja, ami lehetővé teszi a 30 százalékos, három évre szóló bérfejlesztést. Ezeknél a cégeknél komoly problémák, lemaradások is vannak, ezért a munkakörülmények javítása is szükséges.

„A munkaerőhiány jellemzővé vált.”

Nemes Gábor hozzátette, információik szerint a BKV vezetése kiszámolta, 34 milliárd forintra lenne szükség az állami cégeknél végrehajtott bérfejlesztéssel azonos mértékű béremeléshez.

„Amennyiben megkerülhetetlen a sztrájk, nem tudunk megállapodni, az Egységes Közlekedési Szakszervezet igazodni fog ehhez és aktív szereplője lesz az akciónak.”

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke elmondta, az a bécsi szakszervezeti felajánlás, amely szerint nyelvtanfolyammal is segítik az Ausztriában munkát vállaló buszvezetőket, olyan előrehaladott állapotban van, hogy csütörtökön tárgyalnak is róla.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×