eur:
388.49
usd:
360.59
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Lőttek az iskoláinknak - lapszemle

A Magyar Idők cikke szerint a lövészet javíthat a diákok tanulási eredményein és magatartásán is, ezért a tanárok is szívesen látnák a küzdősportok és a lövészet oktatását a testnevelés órákon.

A Magyar Idők arról ír, hogy az influenzajárvány állhat a kiugróan magas januári halálozási adat hátterében. Hiába biztosít az állam ingyenesen évente 1,3 millió adag influenza elleni védőoltást, egyre kevesebben oltatják be magukat. A KSH legfrissebb adatai szerint 14 064 ember hunyt el itthon az év első hónapjában, 2000 óta ez a legmagasabb halálozási szám.

A Világgazdaságban arról olvashatnak, hogy egyes víziszárnyas-termékekből akár 80-85 százalékos készlethiányt is okozhat a madárinfluenza. Őszig is eltarthat, mire visszaáll kielégítő szintre a kacsa- és libahúskínálat, a készlethiány pedig 15-20 százalékos áremelkedéshez vezethet.

A Magyar Nemzet cikke szerint csak a füstje nagy a kazáncsere-programnak. Több százezer rászoruló család helyett legfeljebb ötezer, jelentős saját erővel bíró háztartás juthat pénzhez, a programba bekerülők pedig legfeljebb 700 ezer forint támogatást kaphatnak.

A Magyar Idők cikke szerint a lövészet javíthat a diákok tanulási eredményein és magatartásán is, ezért a tanárok is szívesen látnák a küzdősportok és a lövészet oktatását a testnevelés órákon. Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy ha valaki lelkiismereti okokból nem szeretne részt venni a sportlövészetben, annak természetesen nem kell megtennie. Joó Éva világbajnok sportlövő szerint a sportág biztosan nem hozza elő a lappangó erőszakot a gyerekekből, éppen ellenkezőleg: nagyon jó irányba tereli őket.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy miközben lesújtó eredménnyel zárult az Európai Unió kiemelt mézpiaci ellenőrzése, és a mézminták több mint 20 százalékáról derült ki, hogy hamisítvány, Magyarországon szinte teljesen eltűnt a kínai méz a polcokról. Ennek ellenére továbbra is nehéz helyzetben vannak a hazai méhészek, akik semmilyen segítségre sem számíthatnak a kereskedőktől - számolt be a kaposvári méhészek elnöke.

A Napi.hu oldalán arról olvashatnak, hogy hat és félszeres különbségek vannak a munkanélküliségben az ország keleti és nyugati fele között. Ráadásul a hazai foglalkoztatottak nettó átlagkeresete csak 60 százaléka az Ausztriával szomszédos megyékben élőkének.

A Portfolio arról ír, hogy az elmúlt három évben Magyarország GDP-arányos nettó külső adóssága 40% feletti szintről 20%-ra süllyedt. Ha kitart ez a folyamat, három év múlva eltűnne ez az állomány. A kisebb külföldi kitettség mindenképpen nagyobb sokktűrő képességet jelent, ugyanakkor furcsa lenne egy felzárkózó gazdaságtól, ha az évtized végére nettó értelemben a külföld hitelezőjévé válna - áll Madár István vezető makroelemző írásában.

A Pénzcentrum cikke szerint sokan nem tudják, pedig jó néhány betegség - a többi között a gluténérzékenység - után is jár adókedvezmény. Ennek összege idén havonta 6 375 forint, igaz, a speciális diéta többletkiadásait alapvetően ez sem fedezi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Február óta nem látott szinten a forint

Február óta nem látott szinten a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfőn egyelőre erősödésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest a reggeli enyhe gyengülés után. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×