eur:
389.25
usd:
357.44
bux:
73131.2
2024. július 22. hétfő Magdolna
Veszélyben vannak a gyerekeink a kullancsinvázió miatt

Veszélyben vannak a gyerekeink a kullancsinvázió miatt

A tavaszias enyhe idő kedvez a kullancsok szaporodásának. Az élősködők által terjesztett két legismertebb és legveszélyesebb betegség a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás valamint a Lyme-kór. Szakemberek a megelőzés fontosságára hívták fel a figyelmet. Farkas Viktor gyermekneurológus szerint a kullancsok a gyerekekre a legveszélyesebbek.

A kullancsok alapvetően két betegséget tudnak okozni, az egyik a bakteriális Lyme-kór, amely kezelhető – mondta a gyermekneurológus. Farkas Viktor hozzátette, a másik az agyvelőgyulladás (Enkefalitisz), ami egy vírusbetegség, érintheti a szívet, a májat is, de alapvetően a központi idegrendszert. A kisgyerekek nagyon éretlen idegrendszerét akár súlyosan is.

„A fertőzések elleni egyik védekezési mód, hogy ne kerüljünk kapcsolatba kullanccsal, ne legyen kullancscsípés. Ez, bár jó tanács, megfogadhatatlan, hiszen akár a szomszéd kutyája is hazahozhatja, a városi parkokban is jelen vannak. A másik lehetőség az agyvelőgyulladás elleni védőoltás.”

A Lyme-kór ellen Magyarországon nincs védőoltás – mondta a gyermekneurológus. Az első tünete egy ízületi gyulladás vagy egy jellegzetes bőrtünet, ami vándorol – mondta Farkas Viktor.

„Elég nagy, több centiméteres bőrfolt jelenik meg, ekkor már el kezdeni a kezelést. Ez, bár nem akkora probléma, de ha nem kezelik, a fertőzés tovább halad és érinti az idegrendszert. Gyerekeknél gyakori az arcidegbénulás. Ha azt sem veszik észre, különböző bénulások jelennek meg hónapokkal, de akár évekkel később is.”

A Lyme-betegség amellett, hogy kezelhető, megelőzhető a maradványtünetek kialakulása is – hangsúlyozta a gyermekneurológus. Farkas Viktor jelezte, a már kialakult agyvelőgyulladás maradványtünetei a rehabilitációtól függenek, csökkenthetők ugyan, de felszámolni nem lehet őket. Ezek akár súlyosak is lehetnek: memória- és funkciózavarok, tanulási zavarok, olvasási problémák jelentkezhetnek. A gyulladás nyomán az agyban kialakult hegesedések epilepsziás rohamot tudnak provokálni – mondta a gyermekneurológus.

„Ez egy hosszú távú, komoly társadalmi, financiális következményekkel járó betegség.”

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×