eur:
392.51
usd:
367.55
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság két ügyben - a nap hírei

Nem jelentek meg az Országgyűlés gazdasági bizottsága ülésén az OLAF-jelentés miatt meghívott politikusok. Hazaérkezett Veronából az olaszországi magyar buszbaleset egyik sérültje.

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság két ügyben. A brüsszeli testület álláspontja szerint a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kiskereskedelmére vonatkozó magyar jogszabály ellentétes az uniós joggal, mivel akadályozza az áruk szabad mozgását. A bizottság emellett nyomatékosan arra kérte Budapestet, hogy fogadja el a környezeti zajra vonatkozó intézkedéseket és készítse el a zajszennyezettség csökkentését célzó uniós előírások szerinti stratégiai zajtérképeket és cselekvési terveket.

Nem jelentek meg a meghívott politikusok az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén, ahol az Európai Csalás Elleni Hivatalnak a 4-es metró beruházásról szóló jelentését tárgyalták volna. A testület Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt miniszterelnököket, valamint Demszky Gábor korábbi főpolgármestert hallgatta volna meg. Az ülés után a Fidesz kérdést nyújtott be Polt Péter legfőbb ügyészhez, hogy pontosan miről is szól a metróügy. A Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésén dönthet az Európai Csalás Elleni Hivatal jelentését vizsgáló munkacsoport létrehozásáról. Az öttagú testületnek május végéig kell elkészíteni jelentését.

Évadnyitó ülést tart négy országgyűlési frakció. A Fidesz-KDNP képviselőcsoportjának háromnapos ülésén a többi között a migrációról és a 2018-as költségvetésről tárgyalnak a kormánypárti politikusok. A kereszténydemokraták a tervek szerint a csődvédelem módosítását kezdeményezik a visegrádi tanácskozáson. Az MSZP frakció budapesti ülésén hivatalosan is támogatásáról biztosította Majtényi László köztársasági elnöki jelöltségét. A Jobbik képviselőcsoportjának 3 napos mátraszentimrei ülésén a többi között a 2018-as választási felkészülés lesz a téma. A parlament tavaszi ülésszaka a tervek szerint február 20-án, hétfőn kezdődik.

Cáfolta a Nemzetgazdasági Minisztérium azt a sajtóértesülést, hogy olyan szabályozást javasolt volna a Fővárosi Önkormányzatnak, amelynek értelmében Budapesten egy bizonyos türelmi idő után csak zéró emissziós gépkocsival lehetne taxiszolgáltatást végezni. A tárca közleménye szerint a teljes taxiállomány rövidtávú lecserélése elektromos autókra jelenleg nem reális lehetőség. Korábban a napi.hu portál Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettestől kapott információkra hivatkozva írt a nemzetgazdasági tárca javaslatáról.

Új stratégia készül a fiatalok támogatására - közölte a család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár. Novák Katalin az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a dokumentum tartalmazza például az ingyenesen hozzáférhető nyelvvizsgát, az utazási kedvezmények rendszerének módosítását, illetve egy olyan támogatást, amely a vidéken élő fiatalokat segíti abban, hogy ne kelljen szülőhelyükről elköltözniük. Az államtitkár szól arról is, hogy a nyugdíjrendszer fenntarthatóságához szükség volt annak átalakítására és a korkedvezményes ellátások megszüntetésére.

A honvédelmi miniszter szerint Magyarország számára megnyugtató a terrorizmus elleni harchoz való amerikai hozzáállás, az ugyanis nagymértékben egyezik Budapest álláspontjával. Simicskó István a NATO-tagországok védelmi minisztereinek brüsszeli tanácskozásán hangsúlyozta: nagyobb katonai szerepvállalással kell jelen lenni a válságövezetekben, és a lehető leghamarabb békét kell teremteni annak érdekében, hogy az ott élők helyben boldogulhassanak. A tárcavezető történelminek nevezte a találkozót, és úgy vélte, az új amerikai védelmi miniszter új irányt jelölt ki a szervezet számára.

Hazaérkezett Veronából az olaszországi magyar buszbaleset egyik sérültje. A negyven év körüli férfit repülővel szállították Ferihegyre, majd a Honvéd kórházba. Tamás Róbert, az intézmény orvos igazgatója közölte: beteg állapota stabil, de súlyos égési sérülései miatt több műtétet kell még rajta elvégezni. Hozzátette: a koponyasérüléssel még Veronában ápolt sérült hazaszállításáról a jövő héten születhet döntés. A már a Honvédkórházban ápolt két sérült állapotáról az orvosigazgató azt mondta: főként égési sérüléseik vannak, jó állapotban vannak, de valószínűleg rájuk is további beavatkozások várnak. Január 20-án éjjel az olaszországi Verona közelében szenvedett balesetet egy magyar fiatalokat szállító autóbusz. A szerencsétlenségben 16-an meghaltak és 26-an megsérültek.

Szegeden és Makón kezelik az M43-as autópályán négy ember életét követelő tömegbaleset 13 sérültjét - közölte az Országos Mentőszolgálat regionális igazgatója. Zentay Attila elmondta: a szerencsétlenségben érintett bolgár és román állampolgárok többnyire mellkasi és hasi sérüléseket, végtagzúzódásokat és agyrázkódást szenvedtek. Heten életveszélyes állapotban vannak. Az M43-as autópályán, a román határtól egy kilométerre lévő Csanádpalotánál reggel két román kamion, két román mikrobusz, egy román busz és két bolgár mikrobusz ütközött össze. A balesetben két török, egy román és egy bolgár állampolgár vesztette életét.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×