INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 7. péntek
Ibolya

személyiségi jogok

facebook

becsületsértés

rágalmazás

nyilvánosság

Ezt jó, ha tudja, mielőtt valamit közzétesz a Facebookon

Ezt jó, ha tudja, mielőtt valamit közzétesz a Facebookon

Infostart / InfoRádió

Amit a Facebookon csinálunk, azt a bíróságok szerint nagy nyilvánosság előtt tesszük, ezért körültekintően érdemes használni - mondta az InfoRádiónak Csendes Ágnes, a Dessewffy és Dávid, valamint Társaik Ügyvédi Iroda szakértője, aki átnézte a bíróságok gyakorlatát a közösségi médiában elkövetett jogsértések ügyeiben.

Gyakori a vita arról még jogászi körökben is, hogy a közösségi oldalakon, így a Facebookon közzétett tartalmak nyilvános közlésnek számítanak-e, hiszen elvileg csak az ismerőseink láthatják a bejegyzéseinket. Csendes Ágnes, a Dessewffy és Dávid, valamint Társaik Ügyvédi Iroda szakértője azonban a bírósági gyakorlatot elemezve arra jutott, hogy

a nyilvánosság a Facebook esetében mindenképpen fennáll,

mert a közléseinket az ismerőseink tovább tudják terjeszteni a saját profiloldalaikon, ezért amikor közzéteszünk valamit, nem tudhatjuk pontosan, hogy hány emberhez jut majd el.

Tehát szó sincs arról, hogy egy Facebook-poszt az csupán olyan, mint egy baráti társaságban zajló beszélgetés. Csendes Ágnes azt mondta, ha a Facebookon korlátozottan szeretnénk üzenetet küldeni, azt privát üzenetben tehetjük meg.

"A profiloldalunk nem tekinthető zártnak személyiségi jogi szempontból, még akkor sem, ha csak az ismerőseink tudnak nekünk üzenni - mondta a szakértő, s hozzátette, ebben a kérdésben egységes a magyar bíróságok gyakorlata. - A nyilvánosságot megállapították, mégpedig általában a nagy nyilvánosságot, ez a jogsértés szempontjából még súlyosabb, mint ha csak három ember előtt mondtam volna valami nem éppen dicsérőt valakire."

A leggyakoribb facebookos jogsértések között említette a közlés útján történőt, tehát amikor valakiről valamilyen becsületsértő vagy rágalmazó állítást írnak, például hogy rendszeresen italozik vagy kábítószerezik.

Rendkívül gyakoriak a képmással, fotókkal, videókkal elkövetett jogsértések,

mivel ezekhez minden esetben kellene az érintett személynek, tehát annak, aki felismerhető az adott fotón vagy videón, hozzájárulása. Még akkor is, ha kép egyébként ránézve nem sértő, csak valamiért nem szeretné, ha például a Facebookon néznék a születésnapi ünneplését.

Kapcsolódó hang

Ezt jó, ha tudja, mielőtt valamit közzétesz a Facebookon
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018