eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Ezt jó, ha tudja, mielőtt valamit közzétesz a Facebookon

Ezt jó, ha tudja, mielőtt valamit közzétesz a Facebookon

Amit a Facebookon csinálunk, azt a bíróságok szerint nagy nyilvánosság előtt tesszük, ezért körültekintően érdemes használni - mondta az InfoRádiónak Csendes Ágnes, a Dessewffy és Dávid, valamint Társaik Ügyvédi Iroda szakértője, aki átnézte a bíróságok gyakorlatát a közösségi médiában elkövetett jogsértések ügyeiben.

Gyakori a vita arról még jogászi körökben is, hogy a közösségi oldalakon, így a Facebookon közzétett tartalmak nyilvános közlésnek számítanak-e, hiszen elvileg csak az ismerőseink láthatják a bejegyzéseinket. Csendes Ágnes, a Dessewffy és Dávid, valamint Társaik Ügyvédi Iroda szakértője azonban a bírósági gyakorlatot elemezve arra jutott, hogy

a nyilvánosság a Facebook esetében mindenképpen fennáll,

mert a közléseinket az ismerőseink tovább tudják terjeszteni a saját profiloldalaikon, ezért amikor közzéteszünk valamit, nem tudhatjuk pontosan, hogy hány emberhez jut majd el.

Tehát szó sincs arról, hogy egy Facebook-poszt az csupán olyan, mint egy baráti társaságban zajló beszélgetés. Csendes Ágnes azt mondta, ha a Facebookon korlátozottan szeretnénk üzenetet küldeni, azt privát üzenetben tehetjük meg.

"A profiloldalunk nem tekinthető zártnak személyiségi jogi szempontból, még akkor sem, ha csak az ismerőseink tudnak nekünk üzenni - mondta a szakértő, s hozzátette, ebben a kérdésben egységes a magyar bíróságok gyakorlata. - A nyilvánosságot megállapították, mégpedig általában a nagy nyilvánosságot, ez a jogsértés szempontjából még súlyosabb, mint ha csak három ember előtt mondtam volna valami nem éppen dicsérőt valakire."

A leggyakoribb facebookos jogsértések között említette a közlés útján történőt, tehát amikor valakiről valamilyen becsületsértő vagy rágalmazó állítást írnak, például hogy rendszeresen italozik vagy kábítószerezik.

Rendkívül gyakoriak a képmással, fotókkal, videókkal elkövetett jogsértések,

mivel ezekhez minden esetben kellene az érintett személynek, tehát annak, aki felismerhető az adott fotón vagy videón, hozzájárulása. Még akkor is, ha kép egyébként ránézve nem sértő, csak valamiért nem szeretné, ha például a Facebookon néznék a születésnapi ünneplését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×