eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Orbán Balázs: a máltai csúcs fejleménye a magyar álláspont visszaigazolása lehet

A Migrációkutató Intézet tanulmánya szerint az unió történetében mérföldkő a máltai csúcstalálkozó, de ez Magyarországnak is fontos momentum, mivel a máltai nyilatkozat a külső határok megerősítését célzó és a biztonsági szempontokat előtérbe helyező magyar álláspont visszaigazolása lehet - mondta az InfoRádióban Orbán Balázs, a szervezet igazgatója.

Orbán Balázs elmondta, a migráció kezelésével kapcsolatban létezik egy magyar kormányzati javaslat, ami a Schengen 2.0 akciótervnek tekinthető. Az ebben megfogalmazott tíz pontból nyolc a végrehajtás irányába mutat. A kilencedik Líbia területén létesítene befogadóállomásokat. Eddig ez az Európai Unió és az Európai Tanács egyik dokumentumában sem volt található, most a máltai ülésen megjelent – tette hozzá a Migrációkutató Intézet igazgatója.

„Egyetlen pontban tart még a vita, ez a méltán híres kötelező elosztási mechanizmus, a relokáció vagy a kvóta rendszere.”

Orbán Balázs felidézte, 2015 márciusában, a líbiai konfliktus következményeként kezdett foglalkozni az Európai Tanács a migrációs krízissel. Az ülések központi eleme a migránsok kvóta szerinti elosztása, vagyis a relokációja volt. A nyugat-balkáni útvonal jóval később, 2015 októberében jelent meg először az elemzésekben, a migránsáradat kifejezést 2015 decemberében használta először az Európai Tanács – mondta a Migrációkutató Intézet igazgatója.

„Az újabb pont 2016-ban következett, amikor Görögország megsegítése, az EU-török megállapodással kapcsolatos teendők uralták már a tanácsülések után kiadott dokumentumokat. Akkor merült fel az európai határ- és partiőrség felállítása is. Ezt követően az Európai Tanács már úgy fogalmazott, hogy többségükben gazdasági migránsok érkeznek. 2016 végén a balkáni útvonal lezárását már pozitívumként fogadja az Európai Tanács és úgy fogalmaz, meg kell akadályozni az illegális migrációt a Földközi-tenger középső térségében is.”

A Migrációkutató Intézet igazgatója hangsúlyozta, a mostani, informális máltai csúcs egy dologban hozott újdonságot; kimondta a dokumentum, hogy a nemzetközi szervezetek bevonásával meg kell kezdeni a menekültek számára megfelelő fogadóállomások kialakítását Líbiában. Orbán Balázs hozzátette, az elmúlt két évet tekintve a változások iránya teljesen egyértelmű.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×