INFORÁDIÓ 
2019. november 18. hétfő
Jenő

egészségügy

nemi betegség

szűrés

Tünetmentességük miatt is terjednek ezek a betegségek

Tünetmentességük miatt is terjednek ezek a betegségek

Infostart / InfoRádió

Egyre több a nemi beteg Magyarországon. A szifiliszt, illetve a méhnyakrákot okozó humán papillomavírust is egyre többször diagnosztizálják az orvosok - írta a Magyar Nemzet. Az InfoRádió által megkérdezett bőr- és nemigyógyász szakorvos, Várkonyi Viktória szerint ennek hátterében a szabados szexuális kapcsolatok és az óvszerhasználat mellőzése mellett még egy tényező meghúzódik.

Az elsődleges ok az, hogy túl könnyedén létesítenek ma az emberek szexuális kapcsolatot, ráadásul gyakran nem védekeznek. Az emberek promiszkuitását egyértelműen jelzik a klasszikus nemi betegségek terjedési adatai.

Az emberek nincsenek tisztában azzal, hogy orális és anális kapcsolatból meg lehet kapni olyan betegségeket, mint a szifilisz, a gonorrhea vagy a HIV.

Emellett korábban nagyon jól működött a fertőző forrás felkutatása, és a fertőzött kontaktusok kezelése. De manapság nincs fertőző forrás, így aki már fertőzött de még nem tudja, nem fogja megkapni a szükséges kezelést. Ez a nemi betegségek terjedésének másik fontos oka.

A különféle nemi betegségek nem mindig okoznak tüneteket, ezért akkor is kellene szűrővizsgálatokra járni, ha nincs tünet.

A szexuális úton terjedő fertőzések ráadásul nemcsak intim területeken okozhatnak gondot, hanem például a torokban is - például torokfájást, és ha azzal nem nemi gyógyászhoz kerül a beteg, a vizsgáló orvos nem biztos, hogy gondol arra, hogy egy korábbi szexuális kapcsolatból származó gonococcus okozhatja a problémát.

Szifilisznél és gonorrheánál az időben felfedezett betegség száz százalékban gyógyítható, de egy újabb kapcsolatban ismét beszerezhető. Ezért kiemelten szükségesek a vizsgálatok és szűrések, de ehhez

az embereknek tudatában kellene lenniük annak, hogy milyen veszélyeket rejtenek az alkalmi kapcsolatok.

Kapcsolódó hang

Terjednek a nemi betegségek
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018