eur:
395.74
usd:
372.16
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Marad a szmog miatti forgalomkorlátozás

A fővárosi önkormányzat szerdára virradó éjjel kiadott közleménye szerint továbbra is indokolt a riasztási fokozat és a gépjárműforgalom korlátozásának fenntartása Budapesten.

A hét első két napján tapasztalt jelentős forgalomcsökkenés mellett a hétfőhöz képest kedden már nagyobb mértékű javulás jött létre, ugyanakkor a fővárosban még nem teljesültek maradéktalanul a riasztási fokozat megszüntetésének feltételei - áll közleményükben.

Mint írják, a keddi adatok alapján a szálló por (PM10) 24 órára számított átlagos koncentrációja a fővárosban működő tíz mérőpontból még egy helyen, Csepelen meghaladta a riasztási küszöbértéket (100 mikrogramm köbméterenként), ami felett már a rövid idejű hatás is veszélyt jelent az emberi egészségre.

A legkedvezőbb budatétényi kivételével a többi mérőponton a szmogriadó alacsonyabb, tájékoztatási fokozata (75 ?g/m3) körüli, illetve jellemzően feletti szennyezettségi szint alakult ki - írják, jelezve, hogy ennél nagyobb koncentráció esetén a rövid idejű hatás veszélyt jelent az emberi egészségre a lakosság különösen érzékeny csoportjánál, különösen gyermekeknél, időskorúaknál, betegeknél.

Stagnáló vagy bizonytalan mértékben emelkedő szállópor-koncentrációra kell számítani szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat éjjeli előrejelzése alapján; a PM10 mennyisége jellemzően az egészségügyi és a riasztási határérték között valószínű, néhány állomáson azonban (az esti, késő esti romlás miatt) a riasztási küszöb átlépése sem zárható ki.

Csütörtökön időnként kissé meg is élénkülhet a keleti szél, ami akár jelentős mértékben is javíthat a levegőminőségen, amely péntektől hétfőig nagymértékben romolhat, ami akár a riasztási szint fölötti értékeket is jelenthet.

A riasztási fokozatban a légszennyezettségi szint rövid idejű hatása veszélyt jelent a teljes lakosságra, ezért annak elrendelésével együtt azonnali intézkedésekre van szükség. Mivel a keddi mérési adatok alapján még nem teljesültek a riasztási fokozat megszüntetésének feltételei, ezért indokolt a riasztási fokozat és az ahhoz tartozó gépjárműforgalom korlátozásával járó hatósági intézkedés további fenntartása - írják, hozzátéve, hogy ennek értelmében a forgalomkorlátozás mindennap reggel 6-tól este 10 óráig tart.

Ekkor Budapest közigazgatási területén tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód nullától négyesig terjed, vagy a forgalmi engedélye nem tartalmaz ilyen kódot.

Az intézkedés területi hatálya nem terjed ki az M0-s elkerülő út Budapesten áthaladó szakaszaira és Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében egyes útvonalakra.

A szmogriadó riasztási fokozatának elrendelésekor a gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, az elrendelt korlátozás megszegőivel szemben bírságot szabhat ki - írják.

A közlemény szerint a fővárosi szmoghelyzet további romlásának elkerülése, illetve a javulás érdekében Tarlós István főpolgármester azt kéri, hogy a fővárosi úti célok elérésekor lehetőleg a közösségi közlekedést használják a lakosok, ne járassák álló gépjárművük motorját, mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, a szolgáltató, illetve termelő tevékenységet ellátó létesítmények üzemeltetői pedig csökkentsék porkibocsátásukat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×