eur:
394.58
usd:
365.17
bux:
65528.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ne dobjuk ki az emeletről a fenyőfát!

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. egy hónapon keresztül szállítja el a kihelyezett karácsonyfákat - mondta az InfoRádióban a szervezet szóvivője. Dorogi Gabriella hozzátette, oda is visszamennek, ahonnan már korábban elvitték a fenyőfákat.

A Vízkereszt csak a kezdete a karácsonyfagyűjtő-járatok munkájának, egy hónapig is eltart, ha sok a tömegével kihelyezett fa – mondta el a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szóvivője.

„Vízkereszt előtt és az egy hónap letelte után is elszállítjuk a kihelyezett fákat,

egészen addig, amíg találunk az utcán.”

Dorogi Gabriella kiemelte, sokan a Vízkeresztet tartják vízválasztónak, de ez nem jelenti azt, hogy már akkor ki is teszik a kiszolgált fenyőfákat.

„4-500 ezer fát szoktunk évente ilyenkor begyűjteni. Örömmel állapítjuk meg, hogy évről évre kevesebb a zölden kivágott fenyő, sokan használják a műanyagfenyőket vagy a dézsás fákat.”

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szóvivője arra hívta fel a figyelmet, úgy helyezzük el a fenyőfákat, hogy azok

ne zavarják se a gyalogos, se az autós forgalmat.

„A karácsonyfagyűjtő-járatok csak fenyőfákat gyűjtenek, amelyeket a hulladékhasznosítóműbe visznek. A magas gyantatartalmuk miatt jól égnek, nagyon magas az energiatartalmuk, így segítik a hulladékhasznosító működését. Innen egyébként több tízezer háztartást látunk el távhővel vagy villamos energiával.”

Van, ahol - például sok a parkoló autó, szűk az utca - nehéz elhelyezni a fenyőfákat, ilyenkor a kerületekben lévő fenyőgyűjtőpontokra lehet elvinni a fákat. Ezek helyét a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. honlapján lehet megnézni. Egy idő után már nem a fenyőgyűjtőjárat, hanem a kommunális jármű viszi el a kirakott fenyőfákat – mondta Dorogi Gabriella.

„A kollégák mindent megtesznek, hogy megtalálják a nem feltűnő helyen lévő fákat is. Fontos, hogy

ne úgy váljunk meg a fától, hogy a hatodik-nyolcadik emeletről kidobjuk.

Kellemetlen végigsöpörni a lépcsőházat, de a karácsony ünnepe utána is megér ennyit” - hangsúlyozta Dorogi Gabriella.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×