eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Kevesebb fát lopnak, de azt autóval

Kevesebb fát lopnak, de azt autóval

Évről évre csökken a falopások száma a Budapest környéki erdőkben, de így is 500 és 1000 köbméter között van az egy évben eltulajdonított faanyag mennyisége – közölte Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő szóvivője.

A hideg időben több fát lopnak az erdőkből, ám az elmúlt hetek fagyosabb időjárása ellenére nem nőtt a falopások száma a Pilisi Parkerdőben, sőt, a több éves tendencia csökkenést mutat – mondta Lomniczi Gergely szóvivő.

„Javul a helyzet, és a korábbi évekhez képest sokkal kevesebb esettel találkoznak a terepen a kollégáink. Itt, a főváros környékén mindenképpen kevesebb a falopás, mint a korábbi években volt”

- közölte a szóvivő.

Lomniczi Gergely elmondta: leginkább a már kitermelt és az ország faanyagszükségletének ellátásra szolgáló faanyagból lopnak, illetve gyakran a fatolvajok maguk vágják ki a fákat.

„Mind a két eset ellen alapvetően megelőzéssel lehet védekezni. Tehát egyrészt az erdei utak lezárása, az erdei forgalom ellenőrzése a fontos, hogy ne lehessen bejutni az erdőbe autóval és elszállítani a faanyagot. A másik fontos területe a védekezésnek a hatóságokkal – elsősorban a rendőrséggel – való szoros együttműködés. Ebben a munkában segít az, hogy rendészeti jogköre van az erdésznek az utóbbi időben, tehát ellenőrizheti, átvizsgálhatja és adott esetben vissza is tarthatja az erdő területén a gyanús gépjárműveket” - mondta a szóvivő.

A Pilisi Parkerdő szóvivője hangsúlyozta: a falopás büntetendő cselekmény.

„Egyrészt ahogy a nevében is benne van, ez lopásnak számít. Másrészt a természetkárosítás oldaláról is lehet szemlélni, hiszen az illegális fakitermeléssel vagy éppen az erdőterületen történő illegális teherautó-tehergépjármű mozgással

természeti károkat is okoznak a fatolvajok.

Ami pedig igen komoly súlyosbító körülményt jelenthet egy-egy esetben” - tette hozzá a szővivő.

Lomniczi Gergely hozzátette: az utóbbi időben a bíróságok több esetben is hoztak elrettentő erejű, akár több éves börtönbüntetéssel járó ítéleteket falopási ügyekben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×