eur:
387.69
usd:
357.11
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Csapást mérnek az adóadminisztrációra? - lapszemle

A Magyar Idők cikkéből kiderül: hamarosan hozzálát a kormányzat a 2018-as költségvetés elkészítéséhez, amit várhatóan új adótörvény is kísér majd. A Világgazdaság arról ír, hogy idén további 5-7 százalékkal emelkedhet a cukor fogyasztói ára.

A Magyar Idők cikke szerint idén 144 milliárd forint értékben újítanak fel utakat Magyarországon, amelyből 100 milliárd hazai, 44 milliárd uniós forrás lesz, előbbi 850, utóbbi 400 kilométer útszakaszt jelent. Felújítják például az M1-es és az M7-es autópálya rázós szakaszait. A lapnak egy, a határon készült videofelvétel alapján a Magyar Közút vezérigazgatója elismerte: egyes helyeken jelenleg lényeges különbség tapasztalható a magyar és az osztrák utak műszaki állapota között.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a háziorvosoknak egyre több beteget kell ellátniuk, így nem csak a várakozási idő lett hosszabb, de az egy betegre fordított idő is lerövidült. A lap a KSH adatai alapján kiszámolta: egy betegre átlagosan 5 és fél perc jut.

A Napi.hu összeállításából kiderül: megvan a Budapesti Közlekedési Központ elektronikus jegyrendszerének információbiztonsági felügyeletére és minőségbiztosítására kiírt nyílt pályázatának győztese. A szerződés, amelyet már decemberben megkötöttek, 24 hónapra szól, és a 234 millió forintos keret kimerüléséig tart. A cégnek fel kell mérnie egyebek közt a projektben érintett infrastruktúra állapotát, de részt kell vennie a biztonsági követelmények ellenőrzésében és fejlesztésében is.

A Magyar Nemzet cikke szerint aláírásgyűjtésben kezdtek a Fővárosi Közterület-fenntartó munkavállalói, hogy visszahelyezzék állásába a pénteken elbocsátott négy főállású szakszervezeti alkalmazottat. Az egyik elbocsátott szakszervezeti vezető szerint neki azért kellett távoznia, mert a médiának is beszélt a folyamatban lévő bértárgyalások egyeztetéseiről, míg a cég szerint az elbocsátás oka, hogy jogellenesen dolgoztak főállású szakszervezeti képviselőként.

Az agrárszektor.hu arról ír, hogy január 20-ától felfüggeszti a juh- és kecsketartó telepek korszerűsítésére kiírt vidékfejlesztési pályázatot az irányító hatóságként működő Miniszterelnökség. Az intézkedés oka, hogy kimerült a kötelezettségvállalási keret.

A Magyar Idők összeállításából kiderül: akár öt évre is kizárhatják Szentes városát az uniós pályázatokból, mert a lap szerint nem valós jognyilatkozatot tehetett a város szocialista polgármestere, amikor aláírta a norvég alap támogatási szerződését a helyi Petőfi Szálló felújítására. A cikk szerint a politikus nem szólt arról, hogy az ingatlan felújításával összefüggésben per folyik.

A Magyar Idők cikkéből kiderül: hamarosan hozzálát a kormányzat a 2018-as költségvetés elkészítéséhez, amit várhatóan új adótörvény is kísér majd. A lap úgy tudja, az új passzusok a tervek szerint komoly csapást mérnek majd az adóadminisztrációra. A gazdasági tárca emellett elemzi majd a tavaly meghozott intézkedések hatásait, a tapasztalatok alapján pedig akár az adóügyi előírások finomítására is sor kerülhet.

A Világgazdaság arról ír, hogy idén további 5-7 százalékkal emelkedhet a cukor fogyasztói ára, amely éves összehasonlításban tavaly decemberig már közel 17 százalékkal drágult. A lap megjegyzi: a globális túlkereslet mellett az Európai Unióban is csökkentek a cukorkészletek.

A Portfolio cikke szerint fúzióra készül az Oakley és a Ray Ban márkáiról ismert olasz szemüveggyártó a Luxottica és a világ vezető szemüveglencse gyártója, a francia Essilor. Az összeolvadással egy 46 milliárd eurós vállalat jön létre, a cég részvényeivel a francia tőzsdén lehet majd kereskedni.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×