eur:
393.36
usd:
367.62
bux:
66249.92
2024. április 25. csütörtök Márk

Ezek okozzák kórházi fertőzéseket - lapszemle

Külföldről érkezett baktériumklónok miatt szaporodnak a multirezisztens, vagyis a legtöbb antibiotikumnak ellenálló baktériumok okozta kórházi fertőzések - írja a Magyar Nemzet. Egyre többen táncolnának viszsza Botka László miniszterelnökjelöltségétől az MSZP-ben - értesült a Magyar Idők.

Külföldről érkezett baktériumklónok miatt szaporodnak a multirezisztens, vagyis a legtöbb antibiotikumnak ellenálló baktériumok okozta kórházi fertőzések - írja a Magyar Nemzet Füzi Miklós mikrobiológus, az Országos Epidemiológiai Központ korábbi vezetőjének egy tekintélyes amerikai szakfolyóiratban nemrég publikált kutatására hivatkozva. A szakértő hangsúlyozta: a szuperbaktériumok által okozott fertőzéseket sokkal nehezebb kezelni, mint a gyógyszerre érzékenyebb fajták által kiváltottakat.

A fagyok miatt kevesebb a kártevő a földeken így kedvező évkezdetre számíthatnak a növénytermesztők - közli a Magyar Nemzet. A januári hideg időjárás ugyanis alaposan megtizedelte az utóbbi években jelentősen elszaporodott rovarfajokat, ráadásul minden bizonnyal a pocokinváziónak is elejét vették a kemény fagyok. A gyümölcsfák rügyei azonban a -20 fokos alatti hőmérsékletben károsodhattak - tette hozzá a lap.

A Világgazdaságban arról olvashatnak, hogy egyértelmű növekedést várnak a pénzügyi szolgáltatók a magyar kkv hiteleknél, annak ellenére, hogy a kedvező kondíciók mellett elérhető növekedési hitelprogramot március végével kivezeti a piacról a Magyar Nemzeti Bank. A lap több banki szakembert is felkeresett a várható piaci változások ügyében.

Egyre többen táncolnának vissza Botka László miniszterelnökjelöltségétől az MSZP-ben - értesült a Magyar Idők. Erre utal az is, hogy Molnár Gyula pártelnök szerint a szegedi polgármester nem úszhatja meg az előválasztási csatát. Mint írják: Botka László támogatói között sem egyöntetű annak a megítélése, hogy a polgármester valóban képes lenne-e legyőzni Orbán Viktort.

A Magyar Nemzet szerint kínos helyzetbe került a Magyar Szocialista Párt, ugyanis a lap úgy tudja: fűnek-fának tartozik a balliberális ellenzéki alakulat, tavaly nyárra ezek az összegek elérték az 1,2 milliárd forintot. Ez pedig csaknem háromszorosa annak az összegnek, amit az MSZP 2016-ban állami párttámogatásként kapott. A cikk aláhúzza, hogy Molnár Gyula, a párt jelenlegi elnöke 2016 nyarán egy adósságspirálba sodródott MSZP-t vett át Tóbiás József korábbi pártvezetőtől.

A magyarok 49%-a soha nem vásárol, illetve 42%-a soha nem eszik halászati termékeket, ami sokkal magasabb, mint a 17%-os, illetve 13%-os EU-átlag – közli a Portfolio az Eurobarométer minap közzétett uniós felmérésére hivatkozva. Érdekes, hogy csak kicsivel több magyar panaszkodik a halak magas árára, mint az EU-átlag, azaz nem ez a fő visszatartó erő a gyakoribb halfogyasztásra, inkább a tengerektől való távolság lehet a magyarázat.

A napi.hu annak járt utána, mit kell tenniük a fogyasztóknak, ha június 15-e után ingyen kívánnak az unión belüli külföldi útjukról hazatelefonálni. Bővebben az uniós ingyenroaming rendeletről 9 óra után, Üzleti Reggeli című műsorunkban hallhatnak.

A pénzcentrum.hu-n arról olvashatnak, hogy idén már 7. alkalommal állították össze a "Backpacker", vagyis az úgynevezett "Hátizsák Indexet", ami megmutatja, hogy Európában hova utazhatunk a legolcsóbban 2017-ben. A rangsor elkészítéséhez egyebek mellett a tömegközlekedés, az étkezés és az olcsó hotelek árait hasonlították össze a vizsgált városokban.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×