eur:
387.16
usd:
356.31
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Kifulladhat a Trump-rali - lapszemle

A Magyar Idők arról értesült, hogy elkezdődött a kórházi kancellária rendszer megalapozása. A lap megtudta, hogy a héten a kórházigazgatók levelet kaptak a fenntartó Állami Egészségügyi és Ellátó Központtól (ÁEEK), amelyben arról tájékoztatják őket, hogy április 1-jéről az intézmények pénzügyi-számvitei feladatait az ÁEEK veszi át, az érintett terület dolgozóival együt. A kórházigazgatók soron kívüli gyűlést sürgetnek.

Magyar Nemzet azt írja, hogy bár a kormány idén januártól ingyenessé tette a C típusú Meningococcus elleni vakcinát, a valóságban rengeteg pénzt kell fizetnünk a szülőknek, ha fertőző agyhártyagyulladás ellen teljes biztonságban szeretnék tudni utódaikat. Sok szülő csak a gyermekorvosnál szembesül azzal, hogy az ingyenes mellett két másik fizetős oltás is szükséges, ha teljes védelmet akar.

A Világgazdaság arról számol be, hogy a tavalyinál erősebb téli szezonra számítanak a kiutaztatással foglaló utazási irodák. Úgy tűnik, hogy a tavaly nyári visszafogott kereslet most csapódik le, ami főként a síutak forgalomnövekedésében mutatkozik meg.

A Magyar Idők arról ír, hogy bár az MSZP eredeti tervei szerint már a jövő hétfőn meghallgatták volna elképzeléseiről Botka Lászlót, erre várhatóan nem kerül sor, mert a baloldali miniszterelnök-jelöltnek bejelentkező szegedi polgármester külföldön üdül. Így csúsznak a baloldali együttműködésről szóló tárgyalások.

A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy nem minden pedagógus kapta meg időben az őt megillető pótlékot a Szakképzési hídprogramokban tanítók közül. A programban olyan tanulóknak indítanak speciális felzárkóztató osztályokat, akik már betöltötték a 15. életévüket, de még mindig nem végezték el a 7. vagy a 8. évfolyamot. Tanításuk különösen sok munka és energia, az állam ezért a tanárok munkáját pluszjuttatással honorálja.

A Portfolio azt írja, hogy kifulladhat a Trump-rali, amint megtörténik az elnök beiktatása. A megválasztott amerikai elnök adócsökkentést, infrastrukturális beruházásokat és bürokráciacsökkentést ígért. A Morgan Stanley elemzői csapata szerint azonban túlfűtött a rali. A befektetési bank elemzői ugyanakkor úgy látják, hogy a következő két évben a növekedés megindulhat, de a republikánusok bizonytalanságot is hoznak majd a gazdaságnak.

A Napi.hu arról közöl cikket, hogy az éttermi áfa szabályok módosulása milyen változásokat hozhat. Azt írják, érdemes figyelni az étlapáfát, amely különbséget tesz a helyben fogyasztás és az elvitel között. A cikkből az is kiderül, hogy mit lehet kezdeni azzal a helyzettel, ha az étteremben ételmaradékunk is van.

A Pénzcentrum egy akár százezreket hozó GYED-trükköt mutat be. Annak jár utána, hogyan lehet elérni azt, hogy a szülőknek sem a fizetésről, sem a gyermekgondozási díjról nem kell lemondaniuk, miközben még bölcsődébe se kell beadni a kisgyermeket. Részletek a Pénzcentrum oldalán.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×