eur:
388.72
usd:
361.79
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Meglepő hidegriadó az állatkertben

Tévhit, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert tigrisei, tevéi vagy kea papagájai fáznának a téli hidegben, de vannak állatok, amelyeknek szüksége van a termálvízzel fűtött állatházak biztonságára - mondta az InfoRádió kérdésére Hanga Zoltán szóvivő.

A nagy hideg nem követel rendkívüli készülődést a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Azoknak az állatoknak, amelyek meleget igényelnek, fűtött állatházat biztosítanak, és ez független attól, hogy télen éppen milyen a hőmérséklet - tudta meg az InforRádió Hanga Zoltántól. Az időjárás alakulása legfeljebb a fűtés energiaszükségletén változtat, mert az alapfűtést a Széchenyi fürdő termálvize biztosítja, és erre lehet rásegíteni még gázfűtéssel.

"Vannak olyan állataink is, amelyek télállóak. Például a szibériai tigrisek, akiknek az őshazájukban télen mínusz negyven fok is, nem esnek zavarba a mínusz 10-15 fokos időben. Viszont nagy hidegben a szervezetük több energiát használ fel a testhőmérséklet fenntartására, ezért nagyobb mennyiségű vagy energiatartalmú takarmányt kell biztosítani" - mondta a szóvivő.

Azokat az állatokat, amelyek nem szeretik a hideget, sem zárják be télire a fűtött állatházba, például az elefántot vagy a zsiráfot télen egy-egy szép napsütéses napon két-három órára kiengedik a kifutóra. És vannak olyan állatok is, amelyekről azt gondolják az emberek, hogy nekik biztosan meleg kell, pedig nem.

"Volt, hogy beírtak a panaszkönyvbe, hogy miért tartjuk kint télen a tigrist, a leopárdot vagy a kétpúpú tevét, miközben ezek az állatok hozzászoktak a téli életmódhoz" - mondta Hanga Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×