eur:
389.64
usd:
363.13
bux:
68101.94
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az OEP átalakítása alatt a betegellátás zavartalanul folyik

Megszűnt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Feladatait a Nemzeti Családtámogatási és Társadalombiztosítási Hivatal valamint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő Hivatal vette át.Az InfoRádió által megkérdezett kórházigazgató szerint zökkenőmentes volt az átállás.

Tavaly áprilisban közölt részleteket Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője arról, hogy az Emberei Erőforrások Minisztériuma alá kerül az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, de más háttérintézmény működését is átalakítja a kormány.

Aztán májusban született meg a kormánydöntés arról, hogy megszűnik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. A háttérintézményeket érintő változtatás okáról Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter augusztusban beszélt.

„A kormánynak az a terve, hogy a magyar állam irányítása, működése és a bürokráciacsökkentés érdekében, az állami szolgáltatások színvonala javuljon, így egy költségvetési kifizetési szerv lesz jövőre: a Magyar Államkincstár. Ennek érdekében az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal is átalakításra kerül. Az emberek az állami támogatást, anyagi segítséget egy kifizetőhelyről vehetik igénybe” - fejtette ki.

A változás életbe lépett, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár feladatait a Nemzeti Családtámogatási és Társadalombiztosítási Hivatal, valamint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő Hivatal vette át. Utóbbi központi költségvetési szervként működik.

Az InfoRádió által megkérdezett kórházigazgatók szerint zökkenőmentes volt az átállás. Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója azt mondta: semmilyen probléma nem merült fel eddig.

"Mi innen a végekről azt tudjuk mondani, hogy nem történt semmi olyan jellegű változás, amely zavart okozhat a gépezetben" - mondta az InfoRádiónak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója. Csiba Gábor hozzátette, ugyanazokkal az emberekkel, ugyanazokon a telefonszámokon és címeken dolgoznak együtt, és eddig semmiféle nehézséget nem okozott a váltás.

"A jelentési kötelezettségi rendünk meghatározott ezt teljesítjük, az, hogy most a másik felet másképp hívják, a mi szempontunkból nem jelent semmit sem. A mi szempontunkból nincs változás, csak a szervezet szempontjából van, de az is zökkenőmentes. A betegellátást pedig egyáltalán nem érinti ez az átalakulás" - mondta Csiba Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×