eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla

Az OEP átalakítása alatt a betegellátás zavartalanul folyik

Megszűnt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Feladatait a Nemzeti Családtámogatási és Társadalombiztosítási Hivatal valamint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő Hivatal vette át.Az InfoRádió által megkérdezett kórházigazgató szerint zökkenőmentes volt az átállás.

Tavaly áprilisban közölt részleteket Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője arról, hogy az Emberei Erőforrások Minisztériuma alá kerül az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, de más háttérintézmény működését is átalakítja a kormány.

Aztán májusban született meg a kormánydöntés arról, hogy megszűnik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. A háttérintézményeket érintő változtatás okáról Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter augusztusban beszélt.

„A kormánynak az a terve, hogy a magyar állam irányítása, működése és a bürokráciacsökkentés érdekében, az állami szolgáltatások színvonala javuljon, így egy költségvetési kifizetési szerv lesz jövőre: a Magyar Államkincstár. Ennek érdekében az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal is átalakításra kerül. Az emberek az állami támogatást, anyagi segítséget egy kifizetőhelyről vehetik igénybe” - fejtette ki.

A változás életbe lépett, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár feladatait a Nemzeti Családtámogatási és Társadalombiztosítási Hivatal, valamint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő Hivatal vette át. Utóbbi központi költségvetési szervként működik.

Az InfoRádió által megkérdezett kórházigazgatók szerint zökkenőmentes volt az átállás. Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója azt mondta: semmilyen probléma nem merült fel eddig.

"Mi innen a végekről azt tudjuk mondani, hogy nem történt semmi olyan jellegű változás, amely zavart okozhat a gépezetben" - mondta az InfoRádiónak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója. Csiba Gábor hozzátette, ugyanazokkal az emberekkel, ugyanazokon a telefonszámokon és címeken dolgoznak együtt, és eddig semmiféle nehézséget nem okozott a váltás.

"A jelentési kötelezettségi rendünk meghatározott ezt teljesítjük, az, hogy most a másik felet másképp hívják, a mi szempontunkból nem jelent semmit sem. A mi szempontunkból nincs változás, csak a szervezet szempontjából van, de az is zökkenőmentes. A betegellátást pedig egyáltalán nem érinti ez az átalakulás" - mondta Csiba Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×