eur:
394.14
usd:
365.3
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Isztambulban 39-en haltak meg egy szórakozóhely elleni merényletben - a nap hírei

Békét és egymás iránti tiszteletet kívánt 2017-re a köztársasági elnök. Országszerte 30 tűzeset történt pirotechnikai eszközök használata miatt.

Isztambulban 39-en meghaltak és 69-en megsebesültek egy szórakozóhely elleni merényletben. Magyar áldozatról nem tud a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Az eddig azonosított áldozatok többsége külföldi. A támadás célpontja a Boszporusz európai partján fekvő Reina klub volt. A fegyveres előbb a bejáratnál lelőtt egy rendőrt, majd behatolva vaktában tüzet nyitott az ünneplőkre. Binali Yildirim török kormányfő azt mondta: továbbra sem tudni, hogy ki, vagy kik követhették el a merényletet. Egyben alaptalannak nevezte azt a hírt, hogy a fegyveres mikulásjelmezben lett volna. Áder János államfő és Orbán Viktor miniszterelnök is részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

A szigorú biztonsági intézkedések ellenére is történtek zaklatások Kölnben. Több száz embert vettek őrizetbe a hatóságok. A németországi város rendőrségi szóvivője szerint migránsok zaklatták az ünneplőket. A rendőrség közlése szerint az őrizetbe vettek többsége észak-afrikai származású volt, és történt több, nők ellen elkövetett szexuális támadás is.

A magány uralta széttöredezett társadalom ellen emelt szót újévi homíliájában a pápa. A katolikus egyházfő azt is hangsúlyozta, hogy több alázatra és gyengédségre lenne szükség a világban, kiemelve, hogy ezek a tulajdonságok nem a gyengeség, hanem éppen az erő jelei. Ferenc pápa az újévi mise után megemlékezett az Isztambulban szilveszterkor elkövetett merénylet áldozatairól is.

Több békét, nyugalmat, megértést és egymás iránti tiszteletet kívánt 2017-re a köztársasági elnök. Áder János újévi köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy nemcsak a világraszóló eredményeket elérő magyarok teljesítményét kell értékelni, hanem azokét is, akik a maguk módján és tehetségük szerint teszik szebbé életünket. Szólt arról is, hogy az idei nem egy forradalom ünnepi éve lesz, hanem egy olyan esemény, a kiegyezés 150. évfordulója, amely páratlanul sikeres országépítő időszak előtt nyitotta meg az utat.

A békéért folytatott harcra és párbeszédre szólította fel a nemzetközi közösséget első üzenetében az ENSZ új főtitkára. António Guterres azt mondta: elsősorban az a kérdés foglalkoztatja, hogyan segíthetne a háborús konfliktusok áldozatául esett millióknak. A volt portugál kormányfő Ban Ki Munt váltotta a világszervezet főtitkárának tisztségében.

Január elsejétől hat hónapon át Málta tölti be az Európai Unió soros elnökségét. A szigetország Szlovákiától vette át, majd júliusban Észtországnak adja tovább a tisztséget. Az unióhoz 2004-ben csatlakozott Málta először látja el a tisztet.

A többi között a béremelés folytatását és a gyermek sürgősségi és a pszichiátriai ellátás fejlesztését ígéri az idei évre az egészségügyért felelős államtitkárság. Emellett a gyógyszertámogatás területén is változás várható. Az állam idén 82 milliárd forintot fordít béremelésre. A Pest megyei és a budapesti ellátóhálózat koncentrált fejlesztésére 40 milliárd forint forrás jut.

Mindössze fél perccel éjfél után jött a világra 2017 első újszülöttje a Semmelweis Egyetem II. számú Női Klinikáján. Az intézmény tájékoztatása szerint a gyermek 2.850 grammal született és a Noel nevet kapta. Vidéken a debreceni Kenézy kórházban született meg 2017 első gyermeke. A kislány 4.750 grammal és 61 centiméterrel jött a világra.

Országszerte 30 tűzeset történt pirotechnikai eszközök használata miatt szilveszter éjszaka. A rendőrség 18 ügyben indított eljárást. Vácott egy panellakás erkélyén keletkezett tűz. 70 embernek kellett elhagynia otthonát. Egy halálos kimenetelű és 32 sérüléssel végződött baleset történt. A mentők országszerte csaknem 3 ezer riasztást kaptak, a legtöbb az alkoholfogyasztással függött össze. A fővárosi közterületfenntartó dolgozói több mint 130 köbméter hulladékot szállítottak el a szilveszteri ünneplés után Budapesten.

Három településen veszélyes, hat további településen - köztük Budapesten - egészségtelen a levegő a szálló por magas koncentrációja miatt. Az Országos Közegészségügyi Központ térképén a szálló por magas koncentrációja miatt Nyíregyházát, Kazincbarcikát és Sajószentpétert jelölték a veszélyes levegő minőséget jelző piros színnel. Budapest, Esztergom, Eger, Debrecen, Miskolc és Oszlár levegőjét egészségtelennek minősítették.

A Fűzfői Ipari Centrum Kft. ügyvezetője szerint emberi mulasztás okozhatta a balatonfűzfői üzemben pénteken keletkezett tüzet és robbanást. Kukoda Norbert, a vízkezeléssel kapcsolatos termékeket gyártó cég ügyvezetője közölte: az anyagi kár nem jelentős, és környezeti károsodás sem történt. A hatósági eljárással párhuzamosan belső ellenőrzés is indult.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×