eur:
393.86
usd:
364.86
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Tőlük kellett elbúcsúznunk 2016-ban

Idén elvesztettük többek között Kocsis Zoltánt, Esterházy Pétert, Somló Tamást és Bud Spencert is. Az InfoRádió összeállítást készített az év jelentősebb veszteségeiről.

Tőlük kellett elbúcsúznunk 2016-ban

Az újév Zsigmond Vilmos magyar származású amerikai Oscar-díjas operatőr halálával indult. A Szegeden született művész – aki 1956 őszén táskájában 10 ezer méternyi filmmel hagyta el Magyarországot - Kaliforniában telepedett le. Nevéhez olyan filmet fűződtek, mint az első nagy sikert hozó, 1977-es Harmadik típusú találkozások Steven Spielberg rendezésében.

Január közepén David Bowie-t gyászolta világ. Az angol rocksztár 69 évesen New Yorkban hunyt el, ottani lakása, angliai szülőhelye mellett berlini otthona és kedvenc kávézója közelében is több ezer gyászoló gyűlt össze. A rocksztárnak pár nappal halála előtt jelent meg utolsó nagylemeze.

Februárban a világirodalom egyik nagy alakját, a modern európai kultúra jeles irodalmárát és tréfamesterét Umberto Eco-t gyászoltuk, aki pályafutását középkor-kutatóként kezdte, és Aquinói Szent Tamásról írt filozófiai doktori disszertációt a torinói egyetemen, később pedig vizuális kommunikációt és esztétikát tanított. Az igazi világhírt végül irodalmi munkássága, közelebbről A rózsa neve című regényével nyerte el.

Tőlük kellett elbúcsúznunk 2016-ban

Februárban 53 korában váratlanul meghalt Kőrösi Zoltán író, forgatókönyvíró, szerkesztő és dramaturg. Évtizedekig dolgozott a Magyar Rádiónál, volt a Litera főszerkesztője és tanított a Színház – és Filmművészeti Egyetemen. Legutóbbi regénye, a Szívlekvár 2014-ben jelent meg.

Kora tavasszal vesztettük el Psota Irén kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt, aki számos színpadi szerepe mellett 1954-től folyamatosan tűnt fel játék-. és tévéfilmekben.

Márciusban hunyt el az a magyar politikus, aki még az állampárt tagjaként 1989. január 28-án a 168 óra című rádióműsorban az 1956-os forradalmat „népfelkelésnek” nevezte. Pozsgay Imrét 2016. április 15-én kísérték utolsó útjára a Farkasréti temetőben.

Március 31-én veszítettük el Kertész Imrét, aki életének 87. évében hosszan tartó súlyos betegség után hunyt el. A Nobel-díjas író 14 éves korában megjárta az auschwitzi, majd buchenwaldi koncentrációs tábort, ahonnan 1945-ben tért haza. A náci ideológia és a haláltáborok borzalmairól írt Sorstalanság című 1975-ben megjelent könyvében, amelyért 2002-ben megkapta az irodalmi Nobel-díjat. Ő a díj történetének első és mindmáig egyetlen magyar kitüntetettje.

Április közepén búcsúztatták Réz Pál Széchenyi-díjas irodalomtörténészt, műfordítót, szerkesztőt, a 19-20. századi kortárs magyar irodalom kiváló ismerőjét és szakértőjét.

Májusban hunyt el Gombár Judit Jászai Mari-díjas díszlet-, és jelmeztervező, Kaján Tibor, grafikus, karikaturista is.

Ki ne emlékezne a Különben dühbe jövünk című filmre, amelyben Bud Spencer Terence Hillel osztotta a pofonokat?

Nevük egyébként összekapcsolódott. Közös filmjeiket mindenki szereti, többek között ilyen az Ördög jobb és bal keze, az És megint dühbe jövünk, a Kincs, ami nincs, vagy a Szuper hekusok. Bud Spencer - eredeti nevén Carlo Pedersoli - olasz színész 86 évesen hunyt el június 27-én.

Elie Wiesel Holokauszt-túlélő amerikai zsidó író, politikai aktivista és egyetemi tanár 57 könyvet publikált. Leghíresebb műve Az éjszaka, amely a náci koncentrációs táborokban szerzett élményein alapul. “Nem alhatunk nyugodtan akkor, amikor szenvednek az emberek” - ezt mondta a béke-Nobel-díj átvételekor az idén 87 éves korában elhunyt Elie Wiesel.

Július 14-én meghalt Esterházy Péter Kossuth-díjas író. Pár héttel korábban június elején még ő nyitotta meg a 87. ünnepi könyvhetet, felszólalásában utalt betegségére is, amellyel akkor már hónapok óta küzdött.

Nyáron halt meg Szegedy-Maszák Mihály Széchényi-díjas irodalomtörténész, és Granasztói György történész is. Szegedy-Maszák Mihály Kutatási területe a regényelmélet volt. De foglalkozott az irodalmi és művészeti irányzatok többek között a klasszicizmus, romantika, a realizmus és a szimbolizmus összehasonlító vizsgálatával. Granasztói György társadalomtörténetet, a történeti demográfiát és a várostörténetet kutatott. Legutóbbi műve A városi élet keretei a feudális Magyarországon címmel jelent meg 2012-ben.

Úgy ahogy ez a felvétel szólt, többet már nem áll fel zenélni az LGT. Ahogy ezt szeptemberben Karácsony János, Presser Gábor és Solti János hivatalosan be is jelentette, Somló Tamás júliusi majd és Laux József augusztusi halálát követően.

Szeptemberben vettek végső búcsút Csoóri Sándortól. A pártállamban a hatalom hamar észrevette, hogy Csoóri nem tartozik feltétlen hívei közé. Írásaiban kritizálta a diktatúra személyiség- és társadalomromboló hatását, különös tekintettel a vidéki emberek sorsára. 1985-ben részt vett az ellenzéki csoportok monori találkozóján. 1987-ben egyike volt az Magyar Demokrata Fórum alapítóinak, majd 1993-ig a mozgalom, később a párt elnökségi tagja volt. A kétszeres Kossuth-díjas költő, esszéíró, prózaíró, politikus 87 éves volt. Csoóri Sándort, az Óbudai temetőben helyezték örök nyugalomra szeptember 21-én.

Szeptember végén halt meg Simón Peresz, Nobel-békedíjas, lengyelországi születésű, izraeli politikus, egykori miniszterelnök, október 9-én pedig Andrzej Wajda Oscar-díjas lengyel filmrendező, akit a a lengyel történelem fáradhatatlan krónikása, több más kiemelkedő alkotás mellett a Csatorna, a Hamu és gyémánt, a Tájkép csata után, a Márványember és a Danton rendezője.

Októberben és november hunyt el Bara Margit színművész, Eckhardt Sándor Széchényi-díjas orvos, onkológus, Leonard Cohen kanadai költő, énekes és dalszövegíró és Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas, karmester, zongoraművész és zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar volt főzeneigazgatója. November 25-én 90 éves meghalt Fidel Castro kommunista pártvezető,1965-2008 között Kuba első számú vezetője. A kommandante hamvait december 4-én Santiago de Cuba városában helyezték örök nyugalomra.

Tőlük kellett elbúcsúznunk 2016-ban

December második felében hunyt el 99 éves korában Gábor Zsazsa magyar származású hollywoodi színésznő. Hírnevét legalább annyira köszönhette viharos magánéletének, mint alakításainak - ahogy mondták róla, ő volt az első, aki arról lett híres, hogy híres. Eredetileg Gábor Sárinak hívták, mindössze másfél hónap választotta el attól, hogy betöltse a 100-dik életévét.

December közepén hunyt el életének 85. évében elhunyt Láng István akadémikus, aki tudományos pályafutása során az agrokémia és a környezetvédelem területén végzett kutatásokat. Vezetésével indult el Magyarország agroökológiai felmérése. Tudományos munkássága során fontos szerepet játszott a hazai biomassza-felhasználás módjainak feltárásában és a mezőgazdaság fenntartható fejlődésének kutatásában.

Az esztendő legvégén is érkeztek gyászhírek: elhunyt George Michael és Carrie Fischer színésznő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×