eur:
394.9
usd:
371.92
bux:
66355.57
2024. április 16. kedd Csongor

Május végéig dolgoznak a Hortobágy Nemzeti Parkban a tűzszerészek

Jövő május végéig tarthatnak a tűzszerészi munkálatok a Hortobágyi Nemzeti Parkban, ahol a nyáron balesetben négy tűzszerész katona vesztette életét, egy társuk pedig súlyosan megsérült. A parlament honlapján közzétett írásbeli válaszában a honvédelmi miniszter azt is közölte, hogy a tárca költözése nincs napirenden.

Simicskó Istvánt Demeter Márta szocialista országgyűlési képviselő kérdezte arról, hogy befejezték-e a hortobágyi bombavető lőtér mentesítését. A parlament honlapján közzétett válaszában a miniszter azt írta: az egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja keretében végrehajtandó tűzszerész mentesítési feladatokat a tragédia miatt felfüggesztették. Ennek nyomán a szerződés teljesítésének határidejét a szerződő felek 2016. szeptember végéről 2017. május 31-re módosították.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő területen július elsején délután mentesítési feladatokat láttak el az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei, amikor az egyik robbanótest, egy 250 kilogrammos bomba a hatástalanítás közben felrobbant. A balesetben meghalt négy katonát hősi halottá nyilvánították. Juhász Attila főtörzsőrmester, Rózsa Nándor főtörzsőrmester, Balázs Ádám őrmester és Kozár Gábor szakaszvezető balesete ügyében a közigazgatási eljárás mellett a honvédelmi miniszter utasítására belső szakmai vizsgálatot is indítottak. A vizsgálat lezárásáig leállították a terület mentesítését.

Szeptemberben Simicskó István és Benkő Tibor vezérkari főnök sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a tűzszerészbaleset ügyében indított vizsgálatok semmilyen mulasztást, hibát, vétséget, elővigyázatlanságot nem állapítottak meg. A miniszter azt is kiemelte: az ilyen típusú veszély mindig benne van ebben a hivatásban, de a hasonló balesetek elkerülése érdekében az adott térségben szigorúbb szabályokat alkalmaznak a jövőben a tűzszerészek.

2014-ben, az új kormány első, június 6-ai ülése után közölték: a kormány döntött arról, hogy nemzeti programot indít a budai várnegyed és a Budavári Palota újjáépítésére a 2014-2024 közötti időszakra vonatkozóan. Ennek a tervnek a része volt, hogy több tárca székhelye vidéki városokba kerülhet. Az akkori kormányszóvivő, Kurucz Éva elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök felkérte Hende Csaba honvédelmi minisztert, tekintse át annak lehetőségét, hogy a Honvédelmi Minisztérium (HM) Székesfehérvárra költözzön.

Ezzel kapcsolatban a szocialista Demeter Márta arról kérdezte a honvédelmi minisztert, hogy napirenden van-e még a Honvédelmi Minisztérium elköltöztetése. Erre válaszul Simicskó István azt írta: jelenleg nincs napirenden a HM vidékre költöztetése.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Nagy esés a tőzsdéken

Nagy esés a tőzsdéken

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthatunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult. A hangulatot esetlegesen befolyásoló adatok érkeznek majd a nap folyamán, az Egyesült Államokból lakáspiaci adatok és ipari statisztikák érkeznek, de a fontkitettséggel bírók számára érdekes lehet a brit munkaerőpiaci adat is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×