eur:
395.52
usd:
372.54
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

A főváros fizeti a BKV-t átmenetileg - a nap hírei

Döntött a tömegközlekedés átmeneti finanszírozásáról a Fővárosi Közgyűlés. Támogatja a schengeni külső határon szolgáló rendőrök és családtagjaik üdülését a kormány. Megállapodtak az uniós tagállamok, hogy új módszerrel mérik a dízelautók károsanyag-kibocsátását.

Döntött a tömegközlekedés átmeneti finanszírozásáról a Fővárosi Közgyűlés. Erre azért van szükség, mert a központi költségvetésben meghatározott 24 milliárd forint állami támogatást október 15-éig nem utalták át. A képviselők emellett arról is határoztak, hogy a BKV eljárást indíthat a 3-as metró 150 pótló-buszának beszerzéséhez szükséges, kölcsön ügyében. A 3-as metró vonalán több aluljárót is felújítanak. A közgyűlés jóváhagyta a hamarosan létrejövő központi közbeszerző szervezet koncepcióját. Emellett hozzájárultak ahhoz, hogy Budapest 300 millió eurós közlekedési és más városfejlesztési célokra fordítható hitelkeretről kössön szerződést az Európai Beruházási Bankkal. Módosították a budapesti taxirendeletet, a repülőtér mellett a vasúti pályaudvaroknál is speciális taxiállomás lesz. A Fővárosi Közgyűlés elhalasztotta a Dagály Strandfürdő átadásáról szóló megállapodás jóváhagyását.

Támogatja a schengeni külső határon szolgáló rendőrök és családtagjaik üdülését a kormány. Az erre a célra fordítható 800 millió forintos keret 15 ezer embernek nyújt segítséget - jelentette be az emberi erőforrások minisztere és a belügyminiszter. Balog Zoltán és Pintér Sándor a Készenléti Rendőrség két munkatársának jelképesen átadott egy-egy Erzsébet-kártyát. Az érintettek névre szóló kártyát kapnak, amelynek segítségével december 31-ig tudnak szállást foglalni az Erzsébet-programban működtetett szálláshelyeken.

Minden európai vezetőnek be kell fejeznie a migrációról szóló kettős beszédet - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter arra reagált, hogy Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter bejelentette: műszaki zár építése kezdődhet Ausztria déli határrészén. Szijjártó Péter megjegyezte: Bécs korábban bírálta Magyarországot a kerítés miatt, de néhány napja az osztrák külügyminiszter elismerte, hogy a magyar modell sikeres. Úgy fogalmazott: Ausztria most kerítést épít, de azt állítja, hogy ez más lesz mint a magyar határzár.

A kormány minden jogorvoslati lehetőséget igénybe vesz, hogy megakadályozza a kötelező uniós kvótarendszer érvényesülését - hangoztatta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Kontrát Károly hangsúlyozta: a magyar-szerb és a magyar-horvát határ lezárásával minimálisra csökkent a bevándorlók száma az országban, de az Európai Unió által szeptemberben elfogadott kötelező kvótarendszer ismét veszélybe sodorta Magyarországot.

Szlovénia azonnal megkezdheti egy kerítés építését a horvát határ mentén, ha a kormány szükségesnek tartja ezt - jelentette ki a szlovén nemzetbiztonsági tanács ülése után a miniszterelnök. Miro Cerar azt mondta: reméli, hogy az európai uniós intézkedések hatására lelassul a menekültáradat. A kormányfő ismét elmondta: várják, hogy minden érintett ország hajtsa végre a vasárnapi brüsszeli migrációs csúcstalálkozón elhatározott intézkedéseket.

Továbbra is kritikus a helyzet a bajor-osztrák határon a menedékkérők áradata miatt. A bajor belügyminiszter ismét élesen bírálta az osztrák hatóságokat, amiért egyeztetés nélkül ezres nagyságrendben szállítanak embereket a határra. Joachim Herrmann a ZDF közszolgálati televíziónak elmondta: az osztrák hatóságok eddig egyeztetés és bejelentés nélkül nem küldtek embereket a határra. Németországban a bajor pénzügyminiszter szerint a konzervatív CSU kész felbontani a szövetségesi kapcsolatot az Angela Merkel kancellár vezette CDU-val, ha nem lesz irányváltás a menekültpolitikában.

A Tárki felmérése szerint jelentősen nőtt a kormánypártok népszerűsége az elmúlt negyedévben. Az MSZP támogatottsága a 2000 óta mért adatok szerint még soha nem volt ilyen alacsony. Az októberi kutatás alapján a teljes népességen belül a kormánypártok júliusban 22 százalékos, októberben már 28 százalékos támogatottságot értek el, míg a legerősebb ellenzéki párt, a Jobbik népszerűsége a nyári 13 százalék után 12 százalékon áll. A baloldali pártok közül az MSZP 11-ről 7 százalékra esett, a többi párt támogatottsága nem változott érdemben. A Nézőpont Intézet felmérése szerint áprilisban a teljes népesség 28 százaléka választotta volna miniszterelnöknek Orbán Viktort, októberre viszont másfélszer többen, a megkérdezettek 43 százaléka nyilatkozott így.

Megállapodtak az uniós tagállamok képviselői, hogy 2017 szeptemberétől új módszerrel mérik a dízelautók károsanyag-kibocsátását. Az Európai Bizottság üdvözölte az egyezséget. Két év múlva már valós vezetési körülmények között, és nem laboratóriumban végzett mérések eredménye alapján dől majd el, kaphat-e típusengedélyt bármilyen dízelautó. A Volkswagen több millió autót látott el az adatok manipulálására lehetőséget adó szoftverrel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×