INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Megduplázódott a nemzetiségi iskolák, önkormányzatok és intézmények támogatása

InfoRádió / MTI
Két év alatt duplájára növelte a kormány a nemzetiségi iskolák, önkormányzatok, médiumok és intézmények támogatását - erről az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára beszélt kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Soltész Mikós kifejtette: a nemzetiségi civil szervezetek támogatása a jövő évben eléri a 330 millió forintot, és ez az idei összeg háromszorosa. Ugyanez igaz a nemzetiségi kulturális kezdeményezések támogatására, amire jövőre 330 millió forint pályázati lehetőség lesz. Az anyaországi táborozási lehetőségekre a jövő évben 270 millió forintos támogatást biztosítanak - mondta.

Közölte, a jövő évben mintegy 880 millió forint lesz a nemzetiségi intézmények felújítására, fejlesztésére fordítható támogatási keret. Ez az idén 440 millió forint volt. A keret az intézményeket fenntartó nemzetiségi önkormányzatoknak az európai uniós támogatásokhoz való hozzáférést is hivatott biztosítani úgy, hogy e forrásból teremthetik meg az önrészt a pályázni szándékozók.

Soltész Miklós szólt arról, hogy a nemzetiségi szószólók és a nemzetiségi vezetők az anyaországi kapcsolataikon keresztül a magyar diplomáciai törekvéseket is segítik.

Fuzik János, a parlament magyarországi nemzetiségek bizottságának elnöke közölte, a sajtótájékoztatót megelőzően informális találkozó keretében megbeszélést folytattak Soltész Miklóssal.

Elmondta, az idén a nemzetiségeket érintő korábbi 4 milliárd forintos pályázati keret 6 milliárdra nőtt. A jövő évben ez az összeg már több mint 8 milliárd forint lesz.

A címlapról ajánljuk