INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Támogatja az ellenzék a közbeszerzési cég létrehozásának gondolatát

Infostart / InfoRádió
Az ellenzéki pártok üdvözölték Tarlós István elképzelését, miszerint a főváros önálló céget hozna létre a közbeszerzések lebonyolítására.

A főpolgármester az InfoRádió Aréna című műsorában hétfőn ismertette tervét, miszerint a Fővárosi Önkormányzat önállóan gazdálkodó céget hoz létre a közbeszerzések lebonyolítására.

"Az a tervünk, hogy a városházán belüli kisebb, százmillió forint alatti beszerzések a házban maradnának, fölötte már a szervezet bonyolítana le minden közbeszerzést. A fővároshoz tartozó cégeknél pedig háromszáz millió forint lenne az értékhatár."

A cég vezetőjének kinevezése és felmentése nem főpolgármesteri hatáskör lesz, a döntéseket a közgyűlés hozza majd meg - mondta Tarlós István. Az MSZP fővárosi képviselői szerint hasznos lehet a közbeszerzésekkel foglakozó cég létrehozása - mondta Horváth Csaba szocialista politikus.

"Számos alkalommal hívtuk fel a figyelmet arra, hogy nagyon komoly fővárosi érdekeket sértett az, hogy rosszul kiírt közbeszerzések, többmillió forintos bírságok, akár húsz-harminc százalékos túlárazás jellemezte a közbeszerzéseket. Ez lehet egy jó szándék, de csak akkor lehet sikeres és hatékony, ha az ellenőrzés nemcsak a főpolgármesteri kabinetirodára összpontosul, hanem az ellenzéket is odaengedik, hiszen az a legerősebb ellenőr és nyilvánvalóan minden visszásságra felhívja a figyelmet."

A Jobbik szerint az a legfontosabb, hogy jó szakemberek kerüljenek a cég vezetésébe - mondta Tokody Marcell, a Jobbik városházi képviselője.

"Ez konkrét előnyökkel járnak, hiszen ha nagyobb volumenű beszerzések történnek, például energia, nagyobb, összesített mennyiségben történik a közbeszerzés, akkor feltehetően alacsonyabb áron jöhet ajánlat, itt lehet nyerni a rendszerben. Nagy kérdés, hogy a cégvezetés és a munkatársak milyen alapon lesznek kiválasztva, remélem, szigorúan szakmai alapon."

Tarlós István az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, a szerződéseket a szervezetnek minden esetben az első pillanattól kezdve a legtágabb nyilvánosság előtt kell majd közzé tennie.

Hanganyag: Király István Dániel


A címlapról ajánljuk