eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Támogatja az ellenzék a közbeszerzési cég létrehozásának gondolatát

Az ellenzéki pártok üdvözölték Tarlós István elképzelését, miszerint a főváros önálló céget hozna létre a közbeszerzések lebonyolítására.

A főpolgármester az InfoRádió Aréna című műsorában hétfőn ismertette tervét, miszerint a Fővárosi Önkormányzat önállóan gazdálkodó céget hoz létre a közbeszerzések lebonyolítására.

"Az a tervünk, hogy a városházán belüli kisebb, százmillió forint alatti beszerzések a házban maradnának, fölötte már a szervezet bonyolítana le minden közbeszerzést. A fővároshoz tartozó cégeknél pedig háromszáz millió forint lenne az értékhatár."

A cég vezetőjének kinevezése és felmentése nem főpolgármesteri hatáskör lesz, a döntéseket a közgyűlés hozza majd meg - mondta Tarlós István. Az MSZP fővárosi képviselői szerint hasznos lehet a közbeszerzésekkel foglakozó cég létrehozása - mondta Horváth Csaba szocialista politikus.

"Számos alkalommal hívtuk fel a figyelmet arra, hogy nagyon komoly fővárosi érdekeket sértett az, hogy rosszul kiírt közbeszerzések, többmillió forintos bírságok, akár húsz-harminc százalékos túlárazás jellemezte a közbeszerzéseket. Ez lehet egy jó szándék, de csak akkor lehet sikeres és hatékony, ha az ellenőrzés nemcsak a főpolgármesteri kabinetirodára összpontosul, hanem az ellenzéket is odaengedik, hiszen az a legerősebb ellenőr és nyilvánvalóan minden visszásságra felhívja a figyelmet."

A Jobbik szerint az a legfontosabb, hogy jó szakemberek kerüljenek a cég vezetésébe - mondta Tokody Marcell, a Jobbik városházi képviselője.

"Ez konkrét előnyökkel járnak, hiszen ha nagyobb volumenű beszerzések történnek, például energia, nagyobb, összesített mennyiségben történik a közbeszerzés, akkor feltehetően alacsonyabb áron jöhet ajánlat, itt lehet nyerni a rendszerben. Nagy kérdés, hogy a cégvezetés és a munkatársak milyen alapon lesznek kiválasztva, remélem, szigorúan szakmai alapon."

Tarlós István az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, a szerződéseket a szervezetnek minden esetben az első pillanattól kezdve a legtágabb nyilvánosság előtt kell majd közzé tennie.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×