eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

6700 milliárd forintnyi uniós támogatás lehívására nyílt lehetőség - a nap hírei

Megszavazta az országgyűlés a tavaszi ülésszak munkarendjét. Az idén lejáró hosszú távú gázszerződésről is tárgyal keddi budapesti látogatásán az orosz elnök.

Megszavazta az országgyűlés kormánypárti többsége a tavaszi ülésszak munkarendjét. Kövér László házelnök javaslata alapján mostantól nem egy, hanem két hétre fogadják el a napirendet. Az egyik héten hétfőtől csütörtökig lesznek plenáris ülések, míg a másik héten csak a hét első napján. Az új munkarend értelmében a második hétfőn szavazások nem lennének, így határozatképesség biztosítására nem lenne szükség. Ekkor csak napirenden kívüli felszólalások, valamint azonnali kérdések és kérdések hangozhatnának el. Ezen a héten üléseznének a bizottságok. A házelnök javaslatát az ellenzék bírálta.

A parlamenti pártok együttműködését kérte a nemzeti külpolitikai célok elérése érdekében a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a parlamentben, a tavaszi ülésszak nyitónapján napirend előtti felszólalásában a nemzeti külpolitika legfontosabb céljai között említette a stratégiai szövetség megerősítését Németországgal és a szövetségesi együttműködés javítását az Egyesült Államokkal, valamint azt is, hogy béke legyen Ukrajnában. Hozzátette: a kormány együttműködésre törekszik Oroszországgal azért, hogy aláírják a gazdasági és energiabiztonsági megállapodásokat. Megjegyezte: ennek egyik állomása Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi budapesti látogatása.

Az idén lejáró hosszú távú gázszerződésről is tárgyal keddi budapesti látogatásán az orosz elnök. Vlagyimir Putyin külpolitikai tanácsadója azt mondta: vagy meghosszabbítják az eddigi egyezséget, vagy egy teljesen új szerződést kötnek. Jurij Usakov hozzátette: Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin találkozóján a paksi atomerőmű bővítése és az orosz-magyar megállapodás végrehajtása is szóba kerül majd. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter múlt héten arról beszélt: döntő jelentősége lehet Magyarország energiabiztonsága szempontjából az orosz elnök látogatásának.

A legnagyobb magyarországi pénzintézetek vezetőivel egyeztetett a Magyar Nemzeti Bank vezetése. A megbeszélésen a növekedési hitelprogram kibővítéséről, a hitelezés támogatásáról, a devizahitelek kivezetésével kapcsolatos tennivalókról, valamint egyéb szabályozói kérdésekről volt szó. Az MNB 2013 tavasza óta tart egyeztetéseket a magyarországi nagybankok vezetőivel. A résztvevők akkor megállapodtak abban, hogy rendszeresek lesznek az ilyen üzleti reggelik.

Összesen 6700 milliárd forintnyi uniós támogatás lehívására nyílt lehetőség, miután az Európai Bizottság jóváhagyta a 2014-2020-as időszakra benyújtott programokat - közölte az európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár. Vitályos Eszter kifejtette: az uniós tagállamok az operatív programokon keresztül hívhatják le az uniós támogatásokat a közösségi pénzalapokból.

Kinyomtatták a szavazólapokat a vasárnapi veszprémi időközi országgyűlési választásra. A lapon a nyilvántartásba vett 12 jelölt neve szerepel. A Nemzeti Választási Iroda szerdán adja át az íveket a külképviseleti választási irodák munkatársainak. Azok a választópolgárok, akik a vasárnapi voksolás idején nem tartózkodnak Magyarországon, a külképviseleteken szavazhatnak, ha felvetették magukat a névjegyzékbe. Ezt az iroda adatai szerint 42-en tették meg.

Nem hosszabbítja meg együttműködési szerződését az Együtt-A Korszakváltók Pártjával a Magyar Szolidaritás Mozgalom. Kónya Péter, a szervezet társadalmi elnöke és Székely Sándor ügyvezető elnök közleményében azt is tudatta, hogy kilép az Együttből, amelynek korábban mindketten társelnökei voltak. Kónya Péter parlamenti képviselőként, Székely Sándor fővárosi képviselőként, mindketten a Szolidaritás politikusaként folytatják munkájukat.

Az ENSZ főtitkára és a Biztonsági Tanács is határozottan elítélte, hogy az Iszlám Állam terrorista szervezet líbiai szárnya lefejezett 21 egyiptomi kopt keresztényt. A dzsihadisták vasárnap tettek közzé egy videofelvételt a mészárlásról. Az egyiptomi légierő előzőleg megtorlásként az Iszlám Állam líbiai állásait bombázta, Egyiptom és Franciaország pedig több mint 5 milliárd eurós fegyverüzletről kötött szerződést. A megállapodás értelmében Kairó 24 vadászgépet és egy hadihajót vásárol.

Dániában tíz napra vizsgálati fogságba helyezte a bíróság azt a két férfit, akik a gyanú szerint segítették a szombati koppenhágai kettős terrortámadás tettesét. A két férfi az eddigi adatok szerint elrejtette a gyilkost a hatóságok elől, és segített eltüntetni a gyilkos fegyvert. A dán fővárosban a kormányzati épületeken félárbocra eresztették a dán nemzeti lobogót. A támadó két emberrel végzett, ötöt megsebesített, végül a rendőrök vasárnap kora reggel tűzharcban agyonlőtték.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×