eur:
393.79
usd:
368.81
bux:
66001.62
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Ötoldalú egyeztetés kezdődik a jegybanki függetlenségről szóló szabálycsomagról - a nap hírei

Fellegi Tamás szerint ötoldalú szakértői egyeztetés kezdődik a jegybanki függetlenségről szóló szabálycsomagról. A 100 ezer magán-nyugdíjpénztári tag negyede lépett vissza az állami nyugdíjrendszerbe. Megkezdődött az Örkény István-emlékév. A nap legfontosabb hírei április 5-én.

Hamarosan ötoldalú szakértői egyeztetés kezdődik a jegybanki függetlenségről szóló szabálycsomagról - mondta a Washingtonban tárgyaló Fellegi Tamás. A tárca nélküli miniszter a Nemzetközi Valutaalap Magyarországgal foglalkozó stábjával tartott megbeszélést. A jegybanki függetlenségről szóló szabályozásról, amelynek elfogadása a hivatalos tárgyalások megkezdésének előfeltétele, az Európai Központi Bank, az Európai Unió, az IMF, a magyar kormány és a Magyar Nemzeti Bank jogi szakértői egyeztetnek majd. Nem sokkal korábban a Nemzetközi Valutaalap szóvivője azt mondta: nincs konkrét időpont a hiteltárgyalások megkezdéséről.

Nem tér le a kormány az államadósság-csökkentés útjáról - erről a miniszterelnök beszélt a Magyar Európai Üzleti Tanács vezetőivel folytatott tárgyalásán. Orbán Viktor megerősítette: a kormány célja, hogy Magyarország Európa legversenyképesebb termelési központjává váljon, amihez elengedhetetlen a foglalkoztatás növelése.

A pénzügyi forgalmi adó bevezetése mellett foglal állást a Heti Válaszban megjelent publicisztikájában a nemzetgazdasági miniszter. Az áfáról Matolcsy György azt írja, a kormány lépéseket tett egy széthúzott áfarendszer felé. A miniszter szerint jobb volna öt kulcs - 5, 15, 20, 25 illetve 30 százalékkal -, de az unió ezt még nem engedi.

Támogatja a kormányfő, hogy mindenki megismerhesse és nyilvánosságra hozhassa a rá vonatkozó, állampárti titkosszolgálati adatokat. Orbán Viktor ugyanakkor hozzátette: a diktatúra áldozatait meg kell védeni attól, hogy újra áldozatokká váljanak.

Növelné a lakosság állampapír-vásárlását a kormány. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a kabinet ennek érdekében azonnali határidővel csaknem 2 milliárd forint átcsoportosítását rendelte el a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló keretből a Magyar Államkincstár valamint a fővárosi, megyei kormányhivatalok javára.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének közlése szerint a mintegy 100 ezer magánnyugdíjpénztári tagból majdnem 23.800 lépett vissza az állami nyugdíjrendszerbe. Binder István, a PSZÁF szóvivője emékeztetett: a magán-nyugdíjpénztári tagok március 31-ig jelezhették átlépési szándékukat. Az állami nyugdíjrendszerbe most visszalépők ugyanazokat a mentességeket és kedvezményeket vehetik igénybe, mint amelyek a korábban visszalépőket megillették.

Márciusban 230,9 milliárd forint volt az államháztartás központi alrendszerének hiánya. A nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint ezzel az év első három hónapjában 517,5 milliárd forintos deficit halmozódott fel, ami az egész éves előirányzat 90 százaléka.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium bekérte a jegyzőkönyvet a Semmelweis Egyetem múlt csütörtöki szenátusi üléséről, amelyen Schmitt Pál doktori címének visszavonásáról döntöttek. A tárca megerősítette: a felsőoktatási törvény szerint joga volt bekérni az anyagot, a minisztérium nem indított törvényességi felülvizsgálatot az egyetemi határozattal kapcsolatban, ezért jogi kérdésekben nem foglal állást.

Lenne igény egy állami légitársaságra, de a szigorú uniós szabályok miatt ez nem valósítható meg - mondta az InfoRádiónak Szarvas Ferenc, a MÁV Zrt., elnök-vezérigazgatója, a Malév korábbi elnöke a Mathias Corvinus Kollégium rendezvényén. Szarvas Ferenc hozzátette: a jó megoldás az lenne, ha az állam kisebbségi szerepvállalásával, valós magántőkét is befektetni szándékozó céggel közösen jönne létre egy budapesti székhelyű légitársaság.

Megkezdődött az Örkény István-emlékév. A száz éve született magyar író előtt egyebek mellett kiállítással, emlékéremmel, egy eddig kiadatlan kisregény megjelentetésével, prózamondó versennyel és színházi gálaesttel is tisztelegnek. Az emlékévet megnyitó Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter felidézte az író életútját, valamint emlékeztetett arra, hogy az örkényi humor mindenki számára, mindenkor kapaszkodót nyújthat.

Szokatlanul éles hangon ítélte el a cölibátus eltörlését és a nők pappá szentelését sürgető papokat nagycsütörtöki homíliájában a pápa. XVI. Benedek úgy fogalmazott: az ilyen reformokat követelők önzőek és engedetlenek az egyházfői tekintéllyel szemben.

Május 6-i újraválasztása esetén befagyasztaná az uniós költségvetésbe fizetett francia hozzájárulás összegét Nicolas Sarkozy államfő. Az elnök választási programját ismertetve úgy fogalmazott: az intézkedés évi 600 millió eurós megtakarítást jelentene Párizsnak. Franciaország jelenleg - Németország után a második legjelentősebb befizetőként - évi 19 milliárd euróval járul hozzá az uniós költségvetéshez.

Szerbiában lemondott posztjáról Boris Tadic államfő, a parlament elnöke pedig május 6-ra kiírta az elnökválasztást. Szerbiában így május 6-án egyszerre tartanak majd elnök-, parlamenti és helyhatósági választásokat. Boris Tadic közölte: ismét jelölteti magát államfőnek. Az elnökválasztáson magyar elnökjelölt is lesz, a Vajdasági Magyar Szövetség a pártelnök, Pásztor István személyében indít saját jelöltet.

A kormánycsapatok kivonására szólította fel a szíriai vezetést az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Az egyhangúlag elfogadott nyilatkozatban a testület azt hangsúlyozza: a korábbi ígéreteknek megfelelően április 10-ig be kell szüntetni a kormánycsapatok és nehézfegyverek bevetését a fellázadt szíriai városok ellen.

Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×