eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Martonyi: Meg kell állítani a mesterségesen gerjesztett pánikot

Az eurózóna nem fog szétesni, meg kell állítani a jelenlegi pánikot - mondta Martonyi János külügyminiszter egy, az unió következő költségvetési ciklusáról rendezett konferencián a tudományos akadémián. Az európai leminősítéseket a tárcavezető alaptalannak nevezte.

Valaminek lennie kell a háttérbe, nehéz megmagyarázni, hogy miért most indult meg a leminősítési roham - mondta az InfoRádiónak Martonyi János külügyminiszter.

A tárcavezető kifejtette: az Európai Unió eladósodási szintje lényegesen alacsonyabb, mint az Egyesült Államoké vagy Japáné, és bár a növekedési mutatók gyengék, de az államháztartások javulnak, és 2012-ben legalább hét olyan ország lesz, amelynek 3 százalék alatt marad a költségvetési hiánya, emellett csökkennek a GDP-hez mért eladósodási szintek is.

Az eurózóna nem fog szétesni, aki erre shortol most, az pénzt fog veszíteni - vélekedett Martonyi János.

Ami most zajlik, az egy mesterségesen gerjesztett, sok szempontból az abszurditás világába átlépő pánik, amit meg kell állítani - hangsúlyozta.

A külügyminiszter szerint az uniós tagállamok közös fellépésére van szükség a válságban, mert az "alaptalan leminősítések sorozata ma már tucatnyi országot érint". Elengedhetetlen, hogy minden tagállam "rendet tegyen a háza táján", vagyis az államháztartásában, emellett "fokozatosan fel kell építeni a közös felelősség érvényesítésének pénzügyi eszközeit", el kell indulni az adósságok közössé tétele felé - fejtette ki. Martonyi János úgy vélte, erős közös politikákra is szükség van.

A tárcavezető cáfolta, hogy Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sárkozy francia elnök európai elitklub kialakításán dolgozna. Egységesnek kell maradni, baj esetén együtt kell maradni, mert úgy erősebb Európa - emelte ki.

Magyarország nem akar az EU perifériáján maradni, a csatlakozás az euróövezethez alapvető politikai és gazdasági érdeke - vélekedett. Martonyi János a következő többéves uniós költségvetési keretről szóló európai bizottsági javaslattal kapcsolatban elmondta, a kohéziós politika a versenyképességi EU2020 stratégia céljainak elérésben központi elem, azért van rá szükség, hogy a tagállamok közötti gazdasági különbségek eltűnjenek.

A miniszter kijelentette, "politikailag elfogadhatatlan", hogy a 2014-2020 közötti időszakban a jelenlegi költségvetéssel összevetve Magyarországnak 20 százalékkal kevesebb jut a kohéziós politika forrásaiból, ezért minden érintettel egyeztetnek, hogy megoldást találjanak erre a problémára. A Magyarországnak szánt források csökkenésének oka, hogy általános korlátot vezetnének be, ami azt jelenti, hogy minden tagállam legfeljebb a GDP-je 2,5 százalékának megfelelő összeghez juthat hozzá, valamint az, hogy a bizottság a jelenleg kedvezőtlen növekedési prognózisok alapján dolgozta ki tervét - közölte.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×