eur:
404.23
usd:
373.88
bux:
74122.77
2024. október 29. kedd Nárcisz

Orbán: A változások felgyorsítása a válasz - a nap hírei

A kormányfő szerint az egy évvel ezelőtt megkezdett változások felgyorsításával válaszol a gazdasági kihívásra az ország. Benyújtotta javaslatát az árfolyamrögzítés lehetőségének kiterjesztésére a kormány. Várhatóan november végéig meghosszabbítják a reálhozamok kifizetésének határidejét. A nap hírei szeptember 2-án, pénteken.

Az euróválsággal összefüggő tervekről és a várható gazdaságpolitikai intézkedésekről tájékoztatta Schmitt Pál államfőt a miniszterelnök. Orbán Viktor a találkozó után elmondta: az európai gazdaság azért van nehéz helyzetben, mert az uniós országok - Magyarország és Svédország kivételével - továbbra is növelik az adósságukat. Hozzátette: a kormány az egy évvel ezelőtt megkezdett változások felgyorsításával válaszol a kihívásra. A miniszterelnök megismételte: a kormány elkötelezett az egykulcsos, arányos személyi jövedelemadó-rendszer mellett, a szuperbruttó kivezetésére vonatkozó kérdésre válaszolva pedig azt mondta: végrehajtják a korábban ismertetett programot.

Elégtelennek tartja a nehéz helyzetbe került devizahitelesek megsegítésére hozott kormányzati intézkedéseket az MSZP. Józsa István, az Országgyűlés gazdasági bizottságának szocialista alelnöke az InfoRádióban úgy fogalmazott: a kabinet eddigi lépései kizárólag a miniszterelnök által bejelentett tájékoztató kampányra korlátozódtak, ami nem jelent megoldást annak a 100-120 ezer családnak, amelyek már most is kritikus helyzetben élnek magas törlesztőrészleteik miatt. A Jobbik és az LMP is úgy véli: a kormány az elmúlt egy évben csak látszatintézkedéseket hozott a devizahitelesek ügyében.

Benyújtotta javaslatát a kormány a devizahitelek törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszer-értékesítésének rendjéről szóló törvény módosítására. A javaslat célja az árfolyamrögzítés lehetőségének kiterjesztése a 2015. január 1-jét megelőzően lejáró kölcsönökre, valamint annak egyértelművé tétele, hogy a jogszabályt olyan devizakölcsönökre is alkalmazni kell, ahol a fedezet egy része nem lakóingatlanra bejegyzett jelzálog, hanem állami kezesség.

Várhatóan november végéig meghosszabbítják a reálhozamok kifizetésének határidejét - jelentette be a nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott. Selmeczi Gabriella elmondta: a kormány segíteni kíván azoknak a volt magán-nyugdíjpénztári tagoknak, akiknek az adatai hibásan szerepelnek a pénztárak nyilvántartásában, ezért várhatóan a jövő héten döntés születik a kifizetési határidő meghosszabbításáról.

Az Európai Bizottság is megvizsgálja majd, hogy az új Munka törvénykönyvéről szóló tervezet, és a később elfogadott jogszabály megfelel-e az európai uniós jognak. Erről Andor László, a foglalkoztatásért felelős uniós biztos beszélt Budapesten, amikor találkozott a hat magyar szakszervezeti konföderáció vezetőivel.

Szeptembertől hét megyében több mint ezer, főként roma álláskereső kapott munkát a kormány és az Országos Roma Önkormányzat közötti megállapodás részeként. Nagy Linda a Belügyminisztérium szóvivője elmondta: a Start-munka mintaprogramban szeptember 1. és november 30. között 144 településen 1.078 álláskereső végzi a csatornák és árokhálózatok karbantartását, tisztítását, és további 750 embert foglalkoztatnak a közutak karbantartásán.

Júniusban a kivitel 3,1 százalékkal, a behozatal 3,8 százalékkal nőtt éves összevetésben euróban számolva, ami jelentős lassulás a májusi 20 és fél százalékos export és 15,6 százalékos import növekedés után - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az első hat hónapban a behozatal 16 és fél százalékkal, a kivitel pedig 18,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A keresztény tanokat nevezte a megújulás alapjainak a miniszterelnök a Piarista Gimnázium tanévnyitó ünnepségén. Orbán Viktor úgy fogalmazott: európai ember kulturális és morális értelemben nem tud kibújni keresztény bőréből. A kormányfő szerint nem a megújulás alapjait kell megtalálni, mert azok adottak, hanem ebből kell levezetni azokat a válaszokat, javaslatokat, amelyekre szüksége van az európai és a magyar embernek a XXI. században.

Hétfőig lehet jelentkezni az őszi érettségi vizsgákra - közölte az Oktatási Hivatal. A kormányportálon közzétett tájékoztatás szerint a jelenlegi rendszerben az október-novemberi időszakban nemcsak a tavaszi sikertelen vizsgák javíthatók ki, hanem úgynevezett előre hozott érettségit is lehet tenni.

A fővárosban átadták a Budapest szíve program keretében átépített és felújított Károly körutat és a Március 15. teret. Tarlós István főpolgármester elmondta: a Dohány utca és a Deák tér között nyolc méter széles zöldsáv jött létre a két villamospálya széthúzásával, és a járdák mellett fasorokat alakítottak ki, és megújult a Március 15.-e téri park és a római romok bemutatóhelye.

Címlapról ajánljuk
Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri, a Manchester City spanyol Európa-bajnoka kapta a 2024-es Aranylabda-díjat. Lamine Yamal volt a legjobb fiatal játékos, Emiliano Martínez a legjobb kapus, Carlo Ancelotti a legjobb edző, a Real Madrid a legjobb csapat a férfi futball 2023–2024-es idényében. Harry Kane és Kylian Mbappé közösen kapták a Gerd Müller-díjat. A Real Madrid küldöttsége nem vett részt a gálán, tiltakozva amiatt, hogy nem Vinícius Júnior kapta a legnagyobb presztízsű díjat.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×