eur:
400.87
usd:
367.48
bux:
74428.1
2024. október 15. kedd Teréz

Biztonsági felülvizsgálat kezdődik Pakson - a nap hírei

Megkezdődik a biztonsági felülvizsgálat a paksi atomerőműben. Németországban tovább nőtt a hasmenésjárvány halálos áldozatainak száma. Afganisztánba induló magyar katonákat búcsúztatott a honvédelmi miniszter. A nap legfontosabb hírei május 28-án.

Megkezdődik a paksi atomerőműben az a biztonsági felülvizsgálat, amelyet az Európai Tanács írt elő minden európai atomerőmű számára. Hamvas István vezérigazgató elmondta, hogy elemzésekkel mutatják ki, milyen hatásokat viselnének el a blokkok, és a különböző szélsőséges események következményeit hogyan lehetne kivédeni. Az úgynevezett stressz-teszten meg kell vizsgálni például, hogy a hűtővíz vagy a teljes villamos betáplálás elvesztése, földrengés, szélsőséges időjárás, vagy a Duna extrém alacsony vízállása esetén az atomerőmű védettsége mire képes. Egy atomerőmű csak úgy működhet, ha az Országos Atomenergia Hivatal előírásait teljesíti, és ezt igazolja is. Ezt tízévente felülvizsgálják, ennek alapján adják ki az engedélyeket, amelyeket a Paksi Atomerőmű az üzemidő végéig, 2017-ig megkapott.

A honvédelmi miniszter az Afganisztánba induló honvédek kibocsátó ünnepségén azt mondta, hogy a békefenntartás mindig kockázattal jár, és sokszor nem azonnal követi siker a munkát, mégis olyan cél, amelyért érdemes küzdeni. Hende Csaba Pákozdon, a Katonai Emlékparkban rendezett ünnepségen arról is beszélt, hogy a magyar békefenntartók az elmúlt évtizedekben sok óvták a törékeny békét, és jelentették az ott élőknek a reményt. Június 6-án a nemzeti támogató elem kötelékében újabb 35 magyar katona kezdi meg munkáját Afganisztánban.

Németországban már kilenc halálos áldozata van a hasmenésjárványnak. Eddig több mint ezren betegedtek meg, kétszázan válságos állapotban vannak. A járvány elsősorban Észak-Németországban és főként Hamburgban terjed, de észlelték a fertőzést a közép- és délnémet tartományokban is. A spanyol hatóságok pénteken ideiglenesen bezártak két üzemet, amelyekről azt feltételezik, hogy onnan származik a Németországba szállított fertőzött uborka. Itthon a vidékfejlesztési miniszter elrendelte a Magyarországra érkező friss fogyasztásra szánt spanyol zöldségfélék kiemelt ellenőrzését.

Polt Péter legfőbb ügyészt választotta elnökévé az uniós legfőbb ügyészek szervezete Rómában. Polt Péter elmondta: a szervezet prioritásokat határozhat meg az uniós ügyészségek számára. A szervezet új, egy évre megválasztott elnöke azt is közölte: a cél, hogy a testület az Európai Bizottság tanácsadó szervezete legyen, feladata pedig, hogy a vádhatóságokkal kapcsolatos unión belüli fontos kérdéseket megvitassa. Az uniós legfelsőbb bíróságok mellett működő legfőbb ügyészek szervezete négy éve alakult. Eddig francia, cseh, spanyol és olasz elnöke volt. Polt Pétert először 2000 májusában választotta az Országgyűlés legfőbb ügyésszé. Több vezető tisztség után 2010. december 6-án az Országgyűlés 9 évre ismét megválasztotta a tisztségre.

Csak a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció platform kérdéssoráról tart pártszavazást az MSZP a tervezett június 18-ai kongresszus után. A választmány szombati ülésén támogatta az elnökség javaslatát, és csak a Gyurcsány-platform kérdéssoráról írt ki pártszavazást, azt nem egészítette ki újabb felvetésekkel. A kérdésekről június 22-e és 28-a között, azaz a Mesterházy Attila pártelnök által javasolt kongresszus után várható voksolás. Az MSZP tagjai a többi között dönthetnek arról, hogy közvetlenül válasszák-e a pártelnököt és a megyei elnököket, valamint arról is, hogy a pártvezetők és az e tisztségekre jelöltek jövedelem- és vagyonnyilatkozatával kapcsolatban a párt országos etikai és egyeztető bizottsága ellenőrzést folytathasson-e.

Ratko Mladic segítőinek elfogására tett ígéretet a szerb elnök. Boris Tadic a BBC brit közszolgálati csatornának adott interjúban hangsúlyozta: a nyomozók vizsgálni fogják a fegyveres erők és a rendőrség érintettségét is. Mint mondta: a bíróság előtt kell felelnie mindenkinek, aki a boszniai szerb hadsereg volt parancsnokát védte és menedéket adott neki rejtőzködésének 16 éve alatt. A második világháború óta elkövetett legsúlyosabb európai tömegmészárlás, az 1995-ös srebrenicai vérengzés felelősének tartott Ratko Mladicot csütörtökön fogták el egy vajdasági faluban. A belgrádi vizsgálóbíró szerint a boszniai szerb hadsereg volt főparancsnoka kiadható a hágai Nemzetközi Törvényszéknek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutattak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indult a hét. Amerikában Colombus-nap mellett is rekordon zárt az S&P500, de a többi főbb index is emelkedéssel kezdte a hetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×