eur:
389.12
usd:
362.22
bux:
68693.83
2024. május 8. szerda Mihály

Az európai bírósághoz fordult a Magyar Helsinki Bizottság

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult a Magyar Helsinki Bizottság 12 munkatársa, mert a magyar állam decembertől úgy szedi be majd tőlük - magán-nyugdíjpénztári tagok lévén - a járulékalapjuk egynegyedét a társadalombiztosítás javára, hogy a munkában töltött szolgálati idejüket nem ismeri el.

A jogvédő szervezet lépését Tóth Balázs programvezető szerdán budapesti sajtótájékoztatón jelentette be, hangsúlyozva, hogy az említett rendelkezés álláspontjuk szerint egyértelműen sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglalt diszkriminációtilalmat. Ezt azzal indokolta, hogy a szabályozás elfogadható ok nélkül különbözteti meg hátrányosan azt a 103 ezer embert, aki úgy döntött, hogy részben a magánnyugdíjrendszerben kívánja biztosítani az öregkori nyugdíját.

A Helsinki bizottság azt várja, hogy a bíróság állapítsa meg az egyezménysértést, rendeljen el kártalanítást és ítéljen meg jelképes nem vagyoni kártérítést. Álláspontjuk szerint ez egy fontos ügy lesz a strasbourgi bíróságnak, hiszen több mint százezer potenciális kérelmező van.

Tóth Balázs úgy látja, jó esély van arra, hogy a bíróság másfél-két év alatt döntést hozzon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Közelebb került Magyarország a legnagyobb befektetőkhöz

Közelebb került Magyarország a legnagyobb befektetőkhöz

A térségünk a tőkepiacok tekintetében komoly növekedési potenciállal rendelkezik, sok külföldi befektető mégis nehézkesen éri el a régiónkat, mivel ezek a piacok számukra túl kicsinek számítanak vagy egy magánbefektetőnek túl távoliak és ismeretlenek. A hazai befektetők mellett ezeket a befektetőket célozzák meg annak a tőzsdén kereskedett befektetési alapnak (Exchange Traded Fund, ETF) a befektetési jegyei, amely a kelet-közép-európai régió hét országának legnagyobb forgalmú és kapitalizációjú részvényeit fogja össze. Fazekas Gábort, az OTP Global Markets igazgatóját az OTP CETOP részvényalap bevezetéséről, a régió helyéről és megítéléséről a külföldi nagybefektetők portfóliójában, valamint a befektetési megoldásban lévő lehetőségekről kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×