eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Az Országgyűlés mai ülésén fejti ki véleményét a készülő alaptörvényről Schmitt Pál

Az Országgyűlés mai ülésén fejti ki véleményét a készülő alaptörvényről a köztársasági elnök. A képviselők a közjogi méltóságok felszólalásai után a kormánypárti alkotmányjavaslathoz benyújtott több mint 150 módosító javaslatról szavaznak.

A parlamenti vitától eddig távol maradó MSZP és LMP várhatóan a határozathozatalokban sem vesz részt. A szocialisták a hétvégén levélben kérték az államfőt, hogy ne írja alá az új alaptörvényt. A ma parlamenti szavazáson támogatást kaphat az önvédelemhez való jog, illetve a ténylegesen életfogytig tartó szabadságvesztés lehetőségének alaptörvénybe foglalása.

Szintén alkotmányos erőre emelkedhet az a bírósági vezetők körében felháborodást keltő javaslat, amely az általános öregségi nyugdíjkorhatárhoz kötné a bírák szolgálati jogviszonyát. A kormánypártok által támogatott előterjesztések alapján ugyanakkor az új alaptörvényben nem szerepel majd például a kiskorúak után járó szavazati jog, illetve az eredeti tervekkel ellentétben nem tüntetik fel az igennel szavazó képviselők nevét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×