eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A portugál segítségnyújtás uralja az ECOFIN ülést

Az Európai Bizottság csütörtökön este megkapta Portugália hivatalos pénzügyi segítségnyújtási kérelmét. A portugál pénzügyminiszter biztos benne, hogy országa megkapja a kért támogatást és hangsúlyozta, hogy Portugália képes lesz teljesíteni vállalásait. A támogatás összegéről még nem döntöttek, de kérdésre válaszolva a belga pénzügyminiszter ésszerűnek nevezett egy 80-85 milliárd eurós segítséget.

Az Európai Unió gazdasági és pénzügyminiszteri tanácsának (ECOFIN) pénteken kezdődött, kétnapos gödöllői informális találkozója előtt Olli Rehn gazdasági ügyekért és monetáris politikáért felelős biztos azt mondta: az Európai Bizottság készen áll arra, hogy a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Központi Bankkal együtt megkezdje a tárgyalásokat Portugáliával a pénzügyi segítség feltételeiről. Erre a miniszterek várhatóan megadják felhatalmazásukat a budapesti találkozón - jegyezte meg.

Jean-Claude Juncker, luxemburgi miniszterelnök, az euróövezeti csoportjának elnöke is azt erősítette meg, hogy nincs pénzügyi akadálya Portugália támogatásának, és úgy vélte: elsősorban politikai jellegű problémát kell kezelni, az ország politikai erőinek egyetértésre kell jutnia a célokról. Juncker hangsúlyozta: a GDP arányos államháztartási hiányt 2012-ben 4,6 százalékra, 2013-ben 2 százalékra kell leszorítani, ebben kell megállapodniuk a parlamenti erőknek.

Olli Rehn felelősségteljes lépésnek nevezte, hogy Portugália pénzügyi segítségért folyamodik, és kijelentette, Portugáliának le kell küzdenie gazdasági nehézségeit Európa pénzügyi stabilitása érdekében. "A bizottság kész arra, hogy gyorsan tárgyalásokat kezdjen a Portugáliának nyújtandó pénzügyi segítségről" - mondta.

Arról is beszélt, hogy korai még a támogatás jellegéről és összegéről beszélni. "A folyamat legelején vagyunk" - tette hozzá.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×