eur:
389.47
usd:
362.85
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Erősödött a forint, 264 közelében az euró

Tovább erősödött a forint kedden: az eurót délután negyed ötkor 264,19 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a hétfő délutáni 264,98 forint után.

Keddre virradóra a jegyzés 264,70 közvetlen környékén mozgott a nemzetközi kereskedelemben.

Átmenetileg gyengítette a forint árfolyamát kedden az, hogy a Moody's hitelminősítő ismét rontott egy fokozatot a portugál államkötvények besorolásán, és további leminősítést valószínűsítő figyelőlistára is helyezte az ország adósbesorolását.

A Moody's hét magyar bankot is leminősített azzal az indoklással, hogy túl nagy a deviza aránya a hiteleken belül, a másik ok a pénzintézetek profitjának csökkenése.

Kedden nap közben 264,15 és 265,75 volt a jegyzések szélsőértéke.

A dollár jegyzése 186,39 forint 1,4183 dolláros euró árfolyammal a hétfő délutáni 186,28 forintos és 1,4234 dolláros jegyzésekkel szemben.

A svájci frank 201,60 forinton áll a hétfő délutáni 202,37 forint, száz japán jen pedig 220,40 forinton a hétfői 221,92 forinttal szemben.

Az euró tovább gyengült kedden a dollárral szemben hétfőn elért 5 havi csúcsról a portugál besorolást ért rontás, valamint a világgazdasági fellendülésre várhatóan hátrányos hatást gyakorló kínai jegybanki kamatemelés miatt. Az eurótól az EKB csütörtöki kamatdöntő üléséig a jelenlegi árfolyam szűk környezetében való ingadozást várnak a piacon.

A lengyel jegybank piaci várakozásoknak megfelelő kamatemelése nem volt lényeges hatással a forint árfolyamára, az már előtte a délután folyamán jellemző 265 alatti eurójegyzésekre erősödött. A lengyel zloty kissé erősödött a kamatemelést követően.

A forint szempontjából lényegesebb piacbefolyásoló tényezőre az EKB csütörtöki kamatdöntő üléséig, illetve a magyar konvergencia program április 15-i bemutatásáig nem számítanak a piacon.

Kereskedők szerint a forint megőrzi az elmúlt hetekben szerzett nyereségeit, amikor árfolyama a tavaly áprilisban jellemző 262-266 forintos euró jegyzési tartományba helyeződött vissza. Rövid távon az árfolyamot a 265-ös euró jegyzés egy-két forintos környezetében várják alakulni, de az elért tekintélyes nyereség miatt profitkivételre is sor kerülhet, ami átmeneti gyengülést okozhat.

A forint erősödésével szemben ellenállást támaszt a 265-ös jegyzésnél jelentkező erőteljes vételi érdeklődés. A határ tartós áttörésével a forint a következő ellenállási küszöböket veheti célba a 263-as és 260-as eurójegyzéseknél.

A forint eszközökkel szemben a befektető bizalom javulását jól mutatja az 5 éves magyar szuverén adósság CDS-díjszabásának, (a törlesztésbiztosításra köthető származékos csereügyletek díja - "credit default swaps") folyamatos javulása. A CDS-díjszabás kedden 242,9 bázispont, hétfőn 236,9 bázispont, a múlt pénteken 244,4 bázispont, a hét elején 260,1 bázispont, míg az előző hét péntekén 263,7 bázispont volt.

Három héttel ezelőtt pénteken, amikor a forint árfolyama még 274-es euró jegyzéseknél ját, a CDS-díjszabás pedig 289,5 ponton állt. Január elején a díjszabás még 395 pontnál járt.

Összehasonlításképpen, miután a portugál szuverén adósbesorolást pénteken este három fokozattal, "A-mínusz"-ról "BBB mínusz"-ra, a magyar besorolással azonos szintre, egy fokozattal a bóvli kategória fölé rontotta a Fitch Ratings, majd kedden a Moody's is három héten belül másodszor rontotta az ország besorolását, a portugál CDS-díjszabás tovább romlott: Az 5 éves szuverén adósság CDS-díjszabása kedden 587,6 bázispont, hétfőn 582,8 bázispont volt, míg pénteken (még a besorolásrontás előtt) 564,5 bázisponton állt, szemben az előző pénteki 546,2 bázisponttal.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×